De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Hij werd gevraagd om op de zinkfabriek te komen werken. Maurice Dor. Emile en Lucien Dor hadden iemand nodig die thuis was in de productie van zink. Hun neef Maurice was de aangewezen persoon. Hij wilde wel. De voorwaarde was een eigen huis. Dit was geen enkel probleem. Er was grond genoeg en er werd volop gebouwd in het nieuwe dorp. Op de hoek bij Hotel St.Joseph verrees  in 1902 een monumentale villa in Brusselse stijl. Hij kreeg huisnummer 78. Straatnamen waren er toen nog niet, enkel huisnummers. Frans Soers, een van onze cicerones, beschrijft het in zijn overzicht van 14 april 2003 als volgt: “Het tweelaags onderkelderde pand heeft gevels opgetrokken uit rode Belgische baksteen met een gepleisterde plint, waarin getoogde kelderramen. De gevel bevat verder gepleisterde speklagen.

Nu, bijna 120 jaar later ligt hij er nog steeds, vlak bij de Cantine. We zijn er als cicerones, gidsen, van Dorplein een kijkje gaan nemen. Het is nog steeds een indrukwekkend gebouw. Een loggia met siersmeedhekwerk, de houten schoren onder het overstekende dak. Heel bijzonder de vier kleine raampjes in de bovengevel. De mansarde, zolderkamer, waar de dienstbode huisde. In de zomer snikheet, in de winter steenkoud. Op de smalle brievenbus in de voordeur staat heel toepasselijk op zijn Waals “lettres”. Binnen heel veel kamers met in ieder vertrek op de begane grond een marmeren schouw. Een imposante wijnkelder. Bij het huis is een grote tuin die in de gloriejaren prachtig moet zijn geweest. Nu ligt hij er een beetje verwaarloosd bij.

Het is een van Dorpleinse rijksmonumenten waar we erg trots op zijn. Op Open Monumentendag, 12 september, is hij open voor publiek. Ook de witte villa, het prisonneke, de Cantine, de kerk en St. Josephstraat 134 zijn open.

Wij, de cicerones, geven regelmatig rondleidingen in ons unieke dorp. Als groep kun je een afspraak maken bij de coördinator Wim Cremers, Sint Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Telefoon 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt ook naar de vrije inloop komen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Elke laatste zondag van de maand staan de cicerones voor je klaar. Deze maand op zondag 29 augustus. We starten om twee uur bij gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1. De bijdrage per deelnemer is twee euro. Kinderen tot 12 jaar zijn vrij. De route is rollator en rolstoel vriendelijk. De rondleiding duurt twee uur en er is geen pauze. Vanwege corona worden de groepen niet groter dan 12 deelnemers. Bij meer dan twaalf personen wordt in twee groepen gesplitst. Verder houden we heel netjes anderhalve meter afstand van elkaar.

Tekst: Thierry d’ Ensenbroeck
Foto: ©Jack Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud