De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Wandelen in Budel-Dorplein

Wandelen in Budel-Dorplein

 

Het dorp
Budel-Dorplein, in de omgeving afgekort tot Dorplein, is anno 1892 door de Zinkfabriek gesticht. Deze bijzondere fabrieksnederzetting is uitgegroeid tot een dorp met grote cultuurhistorische waarde.
Het dorp is op de tekentafel, onder de naam “Le Projet de Dorplein” door een van de oprichters van de fabriek, ontstaan en met het wel en wee van ‘de Zink’ meegegroeid. Veel van de authentieke kenmerken zijn bewaard gebleven.
Het dorp Budel-Dorplein heeft een grote cultuurhistorische waarde en een prachtige natuur, uniek in Nederland met tientallen rijksmonumenten.

Uniek
Dat Budel-Dorplein bijzonder Uniek is, weten inmiddels veel mensen. Dat je er kunt wandelen in prachtige natuur en cultuur is ook wel bekend.
Maar waarom heeft Dorplein zoveel bijzondere huizen? Welke relatie heeft Dorplein met de zinkfabriek aldaar? Waarom heeft Dorplein, voor zo’n klein dorp, zo’n brede hoofdweg? Of kort samengevat, waarom is Dorplein aangewezen als beschermd dorpsgezicht?
Antwoord op deze vragen krijg je als je met een wandelkaart (ontwikkelt door Dorplein Uniek) of onder leiding van een gids rondloopt door Dorplein.

     

     

    Tag Cloud