De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Wandelroutes

Wandelroutes

Le Projet de Dorplein
Vrijwilligers uit Budel-Dorplein hebben twee wandelroutes uitgezet. Eén van ca. 3,5 km en de andere van ca. 7 km.
Samen vormen ze een route van ca. 10 km. De route loopt langs de historische plekken en monumenten en door de prachtige natuur van Budel-Dorplein.
De wandelroute, genaamd Le Projet de Dorplein, is in 2007 ontwikkeld door de wandelroute commissie van Buurtplatform Dorplein Uniek. Ze hebben hierbij medewerking gekregen van IVN Cranendonck en Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Dorplein zelf ontdekken
Je kunt Dorplein ontdekken door wandelroute “Le Projet de Dorplein te volgen.
Dit kan op drie manieren:

  1. Door het volgen van de wandelroutepijlen (als onderdeel van het wandelroute knooppuntensysteem).
  2. Met een wandelkaart
  3. Als GPS-route.

Routepijlen
Als je de variant van de routepijlen wilt lopen volg je de wandelroute door het volgen van markeringspaaltjes.

Markeringspaaltje
De route is gemarkeerd met paaltjes die voorzien zijn van geel/groene pijlen.

Informatieborden
Langs de route staan op ruim 20 strategische plaatsen infoborden.
De infoborden geven informatie over het object.
Deze borden zijn voorzien van een QR-code voor nog meer wetenswaardigheden van het object.

Wandelkaart
Aan de hand van de wandelkaart word je meegenomen door een stuk geschiedenis dat kenmerkend was voor het denken en doen rond de eeuwwisseling (1900).
Bij de presentatie van de wandelroute zijn er wandelkaartjes gedrukt, gesponsord door de Budelse (drukkerij). Toen deze op waren heeft de gemeente Cranendonck een tweede druk mogelijk gemaakt. De derde druk is nu te koop. De kaart geeft informatie over de bezienswaardigheden in de route. Het is een mooie wandelkaart gedrukt in kleur en is verkrijgbaar bij een drietal verkooppunten in Cranendonck; De Schakel en Jorines theetuin in Budel-Dorplein en bij VVV cranendonck in Budel.

Check wel even de openingstijden via hun websites!
De wandelkaart kost €1,- (wat o.a. besteed wordt aan het in stand houden).

GPS-route
De wandelroute Le Projet de Dorplein is ook als GPD-route te wandelen. De GPS-route is tot stand gekomen met medewerking van Jan van Madpalace.
Download hier de tracks.

 

Startpunt
De wandelroutes beginnen in principe bij gemeenschapscentrum de Schakel (zie boven).
Voor navigatiesystemen: 6024AR Budel-Dorplein. Makkelijk te bereiken vanaf de A2, afslag Budel (tussen Eindhoven en Weert). Vanaf de afslag steeds rechtdoor rijden en de borden Budel-Dorplein volgen. Na ca. 6 km ziet u aan de linkerhand de Zinkfabriek en op de T-kruising gaat u rechts. Na ca. 500 meter ziet u links De Schakel liggen.
Er is een busverbinding (lijn 11) die vlak bij gemeenschapscentrum de Schakel stopt.

Let op:
De route is niet overal geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens. Voor het volgen van een wandelroute gelden gedragsregels (zie onder).

De Dorpleinse wandelroutes zijn ontwikkeld door Platform Dorplein Uniek met medewerking van IVN Cranendonck, Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, de Zinkfabriek in Budel-Dorplein, diverse grondeigenaren en vele vrijwilligers. Budel-Dorplein is aangesloten op het Brabantse netwerk van wandel- en fietsroutes.

Gebruiksinformatie en gedragsregels:
Het volgen van de wandelroute geschiedt geheel voor eigen verantwoordelijkheid en uitsluitend voor risico van de wandelaar. Deze dient alle voorzichtigheid te betrachten en wordt geacht situaties in te kunnen schatten. Delen van de wandelroute zijn niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen. Weers- en seizoens-omstandigheden kunnen deels de begaanbaarheid van het traject beïnvloeden.
Gedragsregels:
Afwijken van de aangegeven route in natuurgebieden wordt afgeraden of is verboden. Gelieve niet buiten de paden te lopen. Kinderen onder toezicht houden a.u.b. en honden aanlijnen. Het is verboden vuur te maken en rook a.u.b. niet in de natuur. Stoor geen wild. Beschadig geen bomen of planten. Plukken en daarvan eten wordt afgeraden. Laat geen afval achter. Buiten de verharde wegen is toegang met gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan, evenals het gebruik van crossfietsen e.d. Joggen is, mits u anderen niet hindert, op eigen risico toegestaan. Vermijdt geluidsoverlast, anderen willen graag genieten van de stilte en natuurgeluiden. De APV van de Gemeente Cranendonck is van toepassing. Volg aanwijzingen van terreinbeheerders, eigenaren of rondleiders a.u.b. op.
Wandelkaart/folder:
De kaart kan afwijken van de werkelijke situatie. Aan de inhoud van wandelkaart/folder kunnen geen rechten worden ontleend. Samenstelling: Platform Dorplein Uniek (2007-2015). Design en kaart: © Sciense 2007-2015. Gedeeltelijke en gehele overname, vermenigvuldiging en publicatie van de inhoud van deze wandelkaart/folder is zonder voorafgaande toestemming van Platform Dorplein Uniek èn Sciense niet toegestaan.

 

Tag Cloud