De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Mierenleeuw


Tekst: Frans Soers
Foto’s: Jack Roosen

Als omgekeerde piramides van een mysterieuze stad met zijn bewoners liggen de kuiltjes in het droge zand voor de Insectenmuur in Budel-Dorplein. Het zijn geen kuiltjes ontstaan door regendruppels, het zijn de vangkuilen van De Mierenleeuw (Myrmeleontidae).

Van april tot september worden ze bewoond door de larve van de Mierenleeuw.
Heb je heel veel geduld, maak je geen geluid of trillingen en geluk dan kun je het maken van zo’n kuiltje zien. Ligt er een heel klein steentje in het zand waar de kuil moet komen dan probeert de Mierenleeuwlarve dit op zijn rug te krijgen en het zo over de rand te werpen. Is het steentje te groot dan is de kuil ongeschikt en wordt er op een andere plaats een nieuwe poging gedaan.

De kuiltjes van de merenleeuw bij de insectenmuur in Budel-Dorplein

Heeft de Larve zijn vangkuil klaar dan gaat ze onder het zand in de punt van de trechter wachten totdat er een mier of een ander insect per ongeluk in de kuil valt.
(De grote en helling van de kuil is zodanig dat alleen insecten die de Mierenleeuw kan verorberen er niet uit kunnen ontsnappen, zouden grote insecten er ook niet uit kunnen dan zouden de rollen omgedraaid kunnen worden van Predator naar Prooi en van Prooi naar Predator).
Ontkomen is geen mogelijkheid want als de ongelukkige probeert naar boven te klimmen, wat bijna niet lukt door het losse zand, dan voelt de larve door het rollen van de zandkorrels dat er een prooi is en gooit dan vanuit zijn positie zand op zijn prooi die steeds verder naar beneden glijdt en uiteindelijk in zijn twee enorme kaken komt waar geen ontsnappen mogelijk is.
Het slachtoffer wordt verder onder het zand getrokken waar het wordt leeggezogen, zoals dat bij een spin ook gebeurt. Alleen de huid blijft over dat uit de kuil wordt gegooid waarna de wind zorgt voor verdere afvoer.
De Mierenleeuw kan lang zonder eten, maar als er echt te weinig vangst is dan verplaatst hij zijn jacht terrein. Omdat het een larve is, die niet gemaakt is om zich te verplaatsen, moet het niet te ver zijn met droog los zand waar de regen niet kan komen en in de zon. Alle aspecten zijn bij de Insectenmuur aanwezig.
De larve leeft twee of drie jaar in het zand. Die periode hangt af van het aantal vangsten. In de verpoppingsfase zit de Larve een paar weken in een bolletjes van spinsel met zand. De leeuw wordt een op een Libelle lijkend insect, dat haar eitjes in het zand legt waarna de cyclus weer begint.

De mierenleeuw volledig in beeld

Mierenleeuw klaar voor de aanval

Mierenleeuw met kaken open en prooi in zicht

Mierenleeuw met mier in zijn kaken

Filmpje van de mierenleeuw in actie. (Klik op bovenstaande balkje)

Kijk eens bij de Insectenmuur naar de mysterieuze stad en geniet van de wonderlijke wereld.

Comments on: "Mierenleeuw" (1)

  1. wow wat een jolige larve! ik zou wel uitkijken om er niet zelf in te vallen haha!
    groetjes hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud