De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Het in slechte staat verkerende gazon bij de zonnewijzer in Budel-Dorplein is opnieuw ingezaaid.


Foto: © Jack Roosen

Het gedeelte op de hoek Stationsweg / Barbaraweg is ingezaaid met alleen gazonzaad. Het gedeelte achter de Zonnewijzer en opzij van de Zonnewijzer, richting Budel-Schoot, met een mengsel van gazonzaad en kruiden om een bloemenweide te creëren. Ook zijn er botanische krokussen en narcissen gepoot. Dezelfde is door de werkgroep Openbare Ruimte, Recreatie & Natuur, in de bloemenweide bij de insectenmuur gepoot.

Er is gekozen voor deze bollen omdat:

  • Ze een bloem hebben die veel stuifmeel bevat en ze heel vroeg bloeien waardoor ze een voedselrijke bron zijn voor vroeg vliegende insecten
  • Ze geschikt zijn voor verwildering
  • Aan deze Krokus- en Narciszaden een vet- en koolhydraatrijk uitsteeksel zit, een mierenbroodje, waardoor mieren die verzot zijn op deze voeding, met de zaden aan de haal gaan en zo voor de verspreiding zorgen.

Met een beetje geduld en medewerking van de mieren ziet de omgeving van de zonnewijzer en Insectenmuur er over een paar jaar uit zoals op de foto ‘s.

Met dank aan de afdeling Groen van de gemeente Cranendonck.

 


Boerenkrokus
Foto: © Frans Soers

 


Boerenkrokus met Zweefvlieg
Foto: © Frans Soers

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud