De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Herfst

Foto: Een monumentale “zuurstof leverancier” aan de Liedekerkestraat in Budel-Dorplein

Het is herfst! De kalender vertelt het ons maar we merken het ook aan de natuur.

Het wordt eerder donker en we duiken zo nu en dan al wat dieper weg in onze jas. Genieten van de veranderende kleuren van bomen en planten. En we fotograferen massaal de paddenstoelen die zich in allerlei vormen laten zien.

Vooral nu, met alle Corona beperkingen, is een wandeling in het bos met al haar mooie kleuren en geuren een feest.
Door Frans Soers

Het najaar kent echter ook een, voor veel mensen, minder fotogenieke kant.

Al die prachtig gekleurde bladeren laten vroeg of laat de boom los en dwarrelen naar beneden. Daar blijven ze, samen met andere ‘natuurproducten’ liggen of worden door de wind meegenomen naar straat, stoep of nog erger, onze tuin. Hun soortnaam is van ‘natuurschoon’ veranderd in ‘rommel’. En je ziet dan ook regelmatig mensen druk in de weer met het verwijderen van de bladeren uit hun tuin, al mopperend op die bomen die dit allemaal veroorzaken.

Is dat mopperen wel terecht? Laten we eens kijken wat bomen bijdragen aan de kwaliteit van ons leefmilieu.

Zij hebben een gunstig effect op de fysieke en geestelijke gesteldheid van de mens.

  • Kinderen die in een boomrijke omgeving opgroeien kunnen zich beter concentreren en daardoor de leerstof sneller opnemen.
  • Zij bevorderen de biodiversiteit zowel in als boven de grond.
  • Een lommerrijke omgeving verhoogt de waarde van je huis.
  • Zij produceren zuurstof.
  • Tijdens zomerse hitte zorgen zij voor verkoeling.
  • Zij reduceren geluid.

De waarde van deze bijdrage van bomen aan een schonere lucht is bijna niet in geld uit te drukken.
De energie, middelen en tijd die het kost om lucht te zuiveren en water vast te houden op een niet natuurlijke manier laat zich wèl in euro’s uitdrukken. Uit jaarstukken van gemeenten valt af te leiden wat het kost om 1kg:

  • Regenwater lang genoeg vast te houden om het rioolstelsel te ontlasten.
  • Koolstofdioxide (CO2) uit de lucht te halen.
  • Fijnstof op te vangen.

Het zijn de bomen in tuinen, parken, bossen en straten die onze lucht op een natuurlijke wijze zuiveren van bovenstaande afvalstoffen en het regenwater vasthouden.

Het werk van de bomen bespaart ons daarmee veel geld. Sinds kort kan dat berekend worden met behulp van een satelliet. Met speciale filters kan deze het aardoppervlak scannen en zien welke bomen waar groeien en hoe groot de kruinen van de bomen zijn.

Door al die gegevens in een computer in te voeren kunnen we berekenen wat alle bomen van heel de gemeente Cranendonck per jaar opbrengen, € 7.146.00,00. Je leest het goed, ruim 7 miljoen euro per jaar. (Zie de Graphic www.cobra-groeninzicht.nl )

Ook wij kunnen meehelpen aan de verbetering van ons leefmilieu. Gooi al die herfstbladeren niet weg maar leg een laag van vijf tot vijftien centimeter tussen de vasten planten en struiken. In het voorjaar zul je dan zien dat de structuur van de grond onder het bladerdek rul is en dat er geen onkruid groeit. De planten zullen je dankbaar zijn voor het, langs deze weg, bevorderen van de bodembiodiversiteit. Ben je (nog) niet overtuigd probeer het dan eens uit in een hoekje van je tuin. Het resultaat zal je overtuigen de herfstbladeren van volgend jaar in heel je tuin hun nuttige werk te laten doen.

Geniet van al dat moois.
Frans Soers
Graphic: www.cobra-groeninzicht.nl
Foto: Jack Roosen

Tag Cloud