De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

HET SPOOKT OP DE LOOSERHEIDE


Foto: © J. Roosen Loozerheide

Dit was de titel van een artikel in het Land van Weert van mei 1820. Een journalist had onderzocht wat er waar was van de geruchten. Hij was een aantal cafés in Budel en Schoot af geweest en had met plaatselijke bewoners gesproken. Hoe vaker de glazen gevuld werden hoe wilder de verhalen werden. Alles van horen zeggen. Een ridder zonder hoofd op een paard, spoken in witte gewaden ( witte wieven? ), een herder die een weerwolf had gezien. Je kon het zo gek niet bedenken of men had het gezien. Het pad over de hei van Weert naar Loozen was berucht. Regelmatig werden er reizigers overvallen door struikrovers. Kortom een onherbergzaam en gevaarlijk stukje Budel tegen de Belgische grens.

In 1892 kwam daar radicaal verandering in. Twee Waalse ondernemers, Emile en Lucien Dor, kochten het grootste deel van de hei. Ze stichten er een zinkfabriek. Goed voor de werkgelegenheid moet het gemeentebestuur hebben gedacht. Over bodem- en luchtverontreiniging werd toen nog niet gesproken. Emile Dor liet bij de fabriek een dorp bouwen. Zo woonden de arbeiders met hun gezinnen dicht bij de fabriek. Er kwam ook een gezellenhuis voor de vrijgezelle arbeiders. Eerst heette het dorp village nouveau, nieuw dorp. In 1893 besloot de gemeenteraad dit nieuwe dorp Dorplein te noemen. Om de gebroeders Dor te eren. Ze hadden zoveel goeds gedaan voor Budel. De huizen werden in Waalse stijl gebouwd. De straten hadden geen namen en de huizen hadden alleen een huisnummer. Het dorp was een gesloten gemeenschap. Dit werd nog eens benadrukt door af en toe de slagboom aan begin en eind van het dorp neer te laten. Na de tweede wereldoorlog zijn er plannen geweest om het hele dorp te slopen en richting Schoot een heel nieuw dorp te bouwen. Dit laatste plan is wel uitgevoerd, het eerste gelukkig niet.

We geven nu regelmatig rondleidingen in ons unieke dorp. Als groep kun je een afspraak maken bij de coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt ook naar de vrije inloop komen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Elke laatste zondag van de maand staan de cicerones ( gidsen ) voor je klaar. Deze maand op zondag 27 september. We starten om twee uur bij gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1. De bijdrage per deelnemer is twee euro. Kinderen tot 12 jaar zijn vrij. De route is rollator en rolstoel vriendelijk. De rondleiding duurt twee uur en er is geen pauze. Vanwege corona worden de groepen niet groter dan 12 deelnemers. Bij meer dan twaalf wordt in twee groepen gesplitst. Verder houden we heel netjes anderhalve meter afstand van elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud