De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Foto: collectie Jac Biemans.

We gingen ’s morgens om negen uur wandelen rond de Looserplas. De zon scheen, het water was helder blauw en soms smaragd groen. Heel bijzonder. Het was er stil, zelfs geen blaffende honden op het honden uitlaat terrein. Dat wil zeggen jaren geleden was het er stil. Sinds een paar jaar zwemmen er veel ganzen op de plas. Waar die het toch alsmaar over hebben. Ze blijven tegen elkaar kwekken. Zouden ze het ook over ons hebben, de wandelaars? Zouden ze ons als vijanden beschouwen? Of zijn we compagnons omdat we ook houden van de plas. Ze blijven veilig midden op het water zwemmen. Geen enkel risico nemen ze, ook de eenden niet. We zijn aan de overkant aangekomen. De kant van Hamont. Er liggen veel losse veren en veel ganzenpoep. Plotseling liggen er zeven dode ganzen. Waar zijn ze aan gestorven? Botulisme? We weten het nog niet zegt de natuurbeheerder. Ze krijgen een vredig graf aan de kant van hun geliefde waterplas. De ganzen op het water kwetteren lustig verder. Zijn ze met een in memoriam bezig voor hun gestorven broeders en zusters? Of doet het hun helemaal niks. Zeven minder dan is er weer meer te eten voor de overlevenden.

We maken de ronde af en lopen door het prachtige beukenbos naar de Sepulchrestraat. Ook hier heerst de dood. De gemeentearbeiders doen allemaal bomen en struiken uit. Is dit waar de gemeente mee gedreigd heeft? Een strook grond langs de weg is van de gemeente. Het was vroeger een brede diepe sloot. Bij de sanering van de tuinen werden de sloten dichtgegooid, met heel slechte grond. Zo kwam er een strook grond bij. De bewoners mochten die vrij gebruiken van de gemeente. Er zijn bomen en struiken op gezet als verlengstuk van de tuin. Nu moet dat allemaal weg want er moet een soort parklaan komen. Zoiets als de Liedekerkestraat met brede grasstroken en hier en daar een boom. Ze trekken er drie jaar voor uit, zodat de bewoners er aan kunnen wennen. Zou de gemeente de rekening naar de bewoners sturen? Maar niet gezeurd en getreurd, Dorplein wordt weer een prachtige laan rijker. En zo wordt ons unieke dorpje als maar mooier. En er is al zoveel moois. Te veel om op te noemen.

Daarom, kom de laatste zondag van deze maand, 25 augustus 2019, om tien uur ‘s morgens of om twee uur ’s middags naar gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1. Er staat een gids ( cicerone )  klaar die je rondleidt door het oude dorp. Breng familie en vrienden mee want het is heel interessant. Het kost 2 euro per persoon en kinderen kunnen gratis mee. De route gaat alleen over verharde wegen en duurt ongeveer twee uur.

Ook steeds meer verenigingen, buurten en families weten Dorplein te vinden voor een paar uur rondleiding door het unieke dorp. Wil je dit ook eens dan kun je het beste contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud