De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

“Tien cent per attractie én altijd prijs”, klinkt het steeds weer opnieuw tijdens de nostalgische kermis in het weekend van 9, 10 en 11 augustus 2019 op het terrein van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Net als vroeger is op deze drie middagen gezelligheid troef.

Topattracties zijn een draaimolen uit het jaar 1874, luchtschommels uit 1924 en dit jaar ook een nostalgische zweefmolen uit 1952.

Kinderen kunnen voor slechts 10 cent het geweldige gevoel beleven van door de lucht zweven met hun wapperende haren in de wind. In vroeger jaren was dit een van de belangrijkste attracties op een kermis.

Voor een dubbeltje kun je ballen gooien, eendjes hengelen, drie op een rij spelen of graaien in de grabbelton. Ook de ouderwetse katapult en de Kop van Jut ontbreken niet. Evenals de waarzegster in een pipowagen, de suikerspin en de mini schietbaan die beschikbaar is gesteld door schutterij St. Lucie van Nederweert-Eind. Tevens rijdt de nostalgische snoepwagen deze dagen steeds zijn ronde over het kermisterrein. Verder is het schooltje veranderd in een bruin cafeetje en zorgt Arie-Ja uit Meijel voor live muziek. Bij de kleinere attracties en de spellen krijgen de kinderen voor elk ingeleverd attractiebonnetje een waardepunt. Deze waardepunten kunnen op het einde ingeleverd worden voor mooie nostalgische prijsjes.

Bij deze kermisdagen gaat het om gezelligheid tegen betaalbare prijzen. Omdat het museum open is, gelden wel de normale entreeprijzen. Wie eenmaal binnen is, betaalt voor iedere attractie slechts tien cent.

“Geef je je kind twee euro, dan kan met een stapeltje van 20 bonnen alle attracties bezocht worden. Dit in tegenstelling tot de huidige kermis waar één attractie al snel twee, drie euro kost”.

Voor u als ouder of als opa en oma is het dan dubbel genieten!

Vele vrijwilligers van Eynderhoof hebben zelf als kind goede herinneringen aan de kermis. “In ons dorp bestond de kermis vroeger uit een draaimolen en luchtschommels. In de luchtschommels probeerden de jongens indruk te maken op de meisjes die stonden te kijken. Je wilde steeds hoger met de schommel en probeerde het zeil te raken. Voor het zover was werd er helaas door het personeel geremd”

De drie grote authentieke attracties; de luchtschommels, de carrousel en de zweefmolen horen langzamerhand door hun historie bij het culturele erfgoed. Dit is mogelijk door de samenwerking met het Boerenbondmuseum in Gemert; een museum vergelijkbaar met Eynderhoof. Deze attracties zijn inmiddels grotendeels gerenoveerd door een grote groep vrijwilligers van beide musea en worden voor ons nageslacht bewaard.

Als u als bezoeker door de poorten van Eynderhoof het kermisterrein opkomt, is ook door andere vrijwilligers veel gedaan. Al maandenlang is men bezig om de vele spellen en kramen de sfeer van de jaren 1950 te geven. Deze kramen bijvoorbeeld, zijn door de eigen ambachtslieden voorzien van nostalgisch uitziende borden. Dit geldt ook voor de spellen die gemaakt zijn van echt hout zoals dat regel was voor het “plastic tijdperk”.

Op deze dagen zijn ook vele ambachten in bedrijf zodat voor iedereen, jong en oud, volop te genieten valt op het terrein van Eynderhoof.

U bent met uw kinderen en of uw kleinkinderen van harte welkom!

Meer informatie over de nostalgische kermisdagen bij Eynderhoof is te vinden op http://www.eynderhoof.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud