De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Vijftigduizend jaar geleden stroomde de Oermaas door de Kempen naar de Noordzee. De stranden van de Noordzee waren kilometers lang. Er was totaal geen begroeiing. Orkaanwinden uit het noordwesten bliezen zand-, leem- en lössdeeltjes deze kant uit. In de eeuwen daarna sleep de Oermaas zich weer een weg door deze afzettingen. Later werden de lichtere zandlagen weer weggeblazen. Rond tienduizend jaar voor Christus had je hier dus een soort van duinlandschap. Veel halfronde duinen met dalen die gevuld werden met regenwater. Ook kwelwater van het Kempens Plateau bij Bocholt stroomde deze kant uit. Door de leemlagen in de ondergrond kon het water niet weg. Zo ontstonden heel grote vennen. Deze groeiden vanaf de randen in de loop der tijden dicht. Het werden moerassen die zich uitstrekten van Nederweert tot Bree en Bocholt. De plantenresten die in het water terecht kwamen vergingen niet. Er kon geen zuurstof bij komen. Zo kregen we op grote schaal veenvorming. Er stroomden geen beken door deze moerassen. In de Middeleeuwen zijn de mensen beken gaan graven voor de afwatering. Zo konden ze ook het veen winnen voor brandstof en bemesting.
De moerassen werden pelen genoemd of ook wel peelvennen. In Dorplein wordt het woord peel en ven door elkaar gebruikt. In Weert spreken ze van de Moeselpeel, Kootspeel en Roeventerpeel. De meeste vennen in Dorplein zijn waarschijnlijk ontstaan door afgraving van veen in de Middeleeuwen. Uitzondering is de visvijver tegenover de fabriek. Die is zo’n vijfentwintig jaar geleden uitgegraven. En de Looserplas is ontstaan door zandwinning.
De zinkfabriek is hier gebouwd onder andere vanwege die vennen. Het water werd gebruikt als koelwater. Bij de fabriek is het fabrieksdorp Dorplein ontstaan. In het begin een waals dorp in een kale woestenij. Nu een waalse parel tussen heel veel groen en omringd door azuurblauwe vennen. Waar water is daar heerst de rust.
Wil je ook genieten van het mooie en unieke Dorplein. Zondag 28 juli staat er om tien en om twee uur een gids klaar om iedereen die dat wil rond te leiden. Er wordt gestart bij de Schakel, St. Barbaraweg 1. Het kost twee euro, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee. Aanmelden hoeft niet, je hoeft alleen maar op tijd te zijn. De route is rollatorvriendelijk en de rondleiding duurt ongeveer twee uur.
Steeds meer verenigingen, buurten en families weten ons te vinden voor een paar uur rondleiding door ons unieke dorp. Wil je dit ook eens dan kun je het beste contact opnemen met onze coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud