De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Foto’s: Jack Roosen

Dit jaar is Open Monumenten Dag op 15 september. Het thema is “plekken van plezier”. Hoe krijg je het verzonnen. De link naar “huizen van plezier” is snel gelegd. Het schrikt menige monumentenvereniging af om daar iets mee te doen. Ook in Cranendonck wordt deze keer geen actie ondernomen.

 De cicerones ( gidsen ) van Dorplein vinden het doodzonde dat er niets gebeurt. Dorplein heeft een groot aantal prachtige monumenten. Een aantal ervan zijn intussen wijd en zijd bekend. Dankzij de rondleidingen en talrijke publicaties kent menigeen de Cantine, het Prisonneke en de Witte Villa. Het rijk heeft op 3 augustus 2001 in Dorplein 13 rijksmonumenten aangewezen. Om het oude dorp te beschermen werd Dorplein in december 2010 beschermd dorpsgezicht. Een reden te meer om alles nog meer in de schijnwerpers te zetten.

Op 15 september komen de cicerones in actie. Ze noemen het Monumentendag Dorplein. De monumenten  echt openstellen voor publiek is heel moeilijk. De meeste zijn particuliere woningen. De bezoekers zullen zich tevreden moeten stellen met het bekijken van de buitenkant. Wat overigens ook al erg de moeite waard is.

Wat gaat er precies gebeuren? Er wordt een route uitgezet langs de monumenten. Bij elk monument staat een cicerone die elk kwartier uitleg geeft. Er moet soms door de bezoekers even gewacht worden. Elke deelnemer krijgt de route op papier. Ze komt ook op dorpleinuniek.nl. De route duurt tussen de één en twee uur. Elk e deelnemer kan ze zelfstandig lopen of fietsen. Er wordt gestart om13.00 uur bij de kerk met de eerste groep deelnemers. Verder start er elk kwartier een nieuwe groep. De laatste groep begint om 15.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

We rekenen op mooi weer net als op de Open Monumentendag 2007. Toen kwamen er 2500 bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud