De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


© Jack Roosen

Harrie van Cranenbroeck is archivaris van de gemeente. Hij weet heel veel over vroeger en nu. Als hij iets niet weet gaat hij zoeken in het gemeente-archief. Dit wordt niet meer bewaard in Budel maar in Eindhoven. Harrie doet daar een bestelling over een onderwerp of een periode. Na een paar dagen heeft hij dikke dossiers op zijn bureau liggen. Met veel geduld, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen zoekt hij in de honderden bladzijden archief naar een antwoord. Een tijdje geleden kwamen we bij hem met de vraag wanneer Dorplein Budel-Dorplein is geworden. Na een paar weken had hij het antwoord gevonden. In de notulen van de raadsvergadering van de gemeente Budel van 27 juli 1967. Onder punt 5 komt aan de orde het “voorstel met betrekking tot de benaming van de kerkdorpen Schoot en Dorplein.” Het lid Jansen stelt een vraag over de nieuwe naamborden. Voorzitter Derckx antwoordt. Nadat de raad de naamgeving heeft bekrachtigd, worden de naamborden besteld. “Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad de namen Budel-Schoot en Budel-Dorplein vast te stellen.” En toen waren Schoot en Dorplein hun namen kwijt.

Bijna 75 jaar eerder besloot de gemeenteraad van toen het volgende: “De zinkfabriek met bijbehorende gebouwen zal voortaan de naam Dorplein dragen. Zulks tot blijvende herinnering aan de Heer Dor onder wiens directie de aanleg begonnen en het werk voortgezet is” Emile Dor had zelf voor fabriek en dorp de toepasselijke naam Nieuwdorp bedacht. Een heel geschikte naam want alles was nieuw. Hij zal er geen moeite mee gehad hebben dat zijn idee werd veranderd. Zo werd hij immers vereeuwigd in de naam van zijn eigen dorp. Hij heeft er gewoond van 1898 tot 1932 in de Witte Villa tegenover de kerk. En zo waren we als gidsen van Dorplein weer een stukje wijzer. Dankzij Harrie.

 

Het is heel erg de moeite waard om in het oude dorp, Nieuwdorp/Dorplein/Budel-Dorplein rond te wandelen. Overal staan bordjes met informatie over de historie en de gebouwen. Geen zin om op eigen houtje te gaan rondwandelen. De cicerones ( gidsen ) nemen het graag over. Op afspraak via de coördinator of bij de vrije inloop elke laatste zondag van de maand. De rondleiding op de laatste zondag duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoel vriendelijk. Vooraf inschrijven is niet nodig, je zorgt dat je er op tijd bent en weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

We staan voor jullie klaar op zondag 27 januari 2019 om 14.00 uur bij gemeenschapscentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon: 0495-518603. Nogmaals we vertrekken om 2 uur ’s middags.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wim Cremers, Sint Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein; Telefoon: 0495-492598 / 06 2296 1675; e-mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt altijd los van deze laatste zondag van de maand als familie, vereniging of andere groep rondgeleid worden. Er zijn allerlei arrangementen mogelijk. De coördinator Wim Cremers kan je er alles over vertellen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud