De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Dorplein 18-01-18


Foto: © J. Roosen

Het was ’s morgens half tien. De wind gierde al een tijd om ons huis. We wilden nog een eind gaan wandelen. Zouden we het kunnen riskeren? Een frisse neus halen kan nooit kwaad. Wandelschoenen aan en paraplu mee. We liepen ’t Routje uit de Hoortweg op. Een enorm lawaai waaide ons tegemoet. De stormwind in de dennen. Naalden, dunne takjes van berken, dorre bladeren omzwermden ons. Het knallen van afbrekende bomen. Langzaam werden reuzen van bomen omgeduwd. Het zag er uit als een oorlogsveld. Wat een ravage. Halfweg de Hoortweg werden we steeds banger. Dit natuurgeweld hadden we nog niet eerder meegemaakt. Je zult maar bedolven worden onder een omvallende boom. We sloegen snel linksaf langs het hondenterrein. Nog een blokje om en dan over de Hoofdstraat terug naar ons veilige  huis. Bij de Schakel lagen omgevallen dennen over de weg. Het ergste van de storm moest nog komen. Toen we terug waren op ’t Routje hoorden we de dennen bij Stationsweg 165 afbreken. Het klonk als mitrailleurvuur in de oorlog. We hielden ons hart vast. Naast ons huis stonden ook hoge bomen. Gelukkig hebben ze het gehouden.

Dit was ruim een jaar geleden. Wie herinnert het zich nog. De littekens zijn nog overal te zien. Wekenlang hoorden we dag in dag uit het snerpen van kettingzagen. De ravage moest opgeruimd, het verkeer moest door kunnen. Natuurmonumenten besloot om bij de Looserplas alleen op te ruimen wat in de weg lag. Overal liggen nog omgevallen bomen. Leunen half omgewaaide bomen op andere. Het is beter voor de natuur. Voor de runderen die er rondscharrelen. Voor de insecten die zich tegoed doen aan het dode hout. Voor de vogels die er veilig kunnen nestelen. Sommige wandelaars vinden het maar niks al die rommel. Ze zouden liever zien dat het opgeruimd werd.

Wij, de cicerones van Dorplein trekken er ons niets van aan. We doen onze rondleidingen door ons mooie Dorplein met veel enthousiasme en plezier. Op afspraak via de coördinator of bij de vrije inloop elke laatste zondag van de maand.

De rondleiding op de laatste zondag duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoel vriendelijk. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je zorgt dat je er op tijd bent. En weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

We staan voor jullie klaar op zondag 24 februari 2019 om 14.00 uur bij gemeenschapscentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon: 0495-518603. Nogmaals we vertrekken om 2 uur ’s middags.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Telefoonnummer 0495-492598 / 06 2296 1675.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud