De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

De actiemiddag tegen vrachtverkeer en hardrijders op de Hoofdstraat in Budel-Dorplein, op woensdag 25 mei, is goed verlopen. De werkgroep had op de Hoofdstraat voor die middag een “zebrapad aangelegd” door met stoepkrijt vlakken te tekenen en in te kleuren. Met wegpionnen, afzetlint en spandoeken werd de actie zichtbaar gemaakt aan het verkeer.
Auto’s en vrachtauto’s werden door middel van klaar-overs tot stoppen gemaand. Opgetrommelde vrijwilligers, van jong tot oud, staken veelvuldig de weg over.

De chauffeurs krijgen een pamflet uitgereikt waarop wordt gevraagd om de Hoofdstraat te vermijden en de snelheid te bepreken tot 50 km/u.
“Vrachtwagenchauffeurs reageren over het algemeen positief gelaten op de actie. De meesten zijn begripvol, een enkeling niet. Chauffeurs geven aan dat ze gewoon hun werk doen en hier nu eenmaal moeten rijden om op hun bestemming te komen.” Dat zegt Ronald Steer van de werkgroep verkeer Dorplein.

De meeste vrachtwagenchauffeurs nemen inderdaad het pamflet in ontvangst, geven een glimlach en rijden rustig verder. Een chauffeur in een SUV neemt het pamflet aan zonder de actievoerder aan te kijken om het vervolgens uit het raam op de weg te gooien. Hij ziet de actie dus duidelijk niet zitten.

De werkgroep heeft duidelijk de media opgezocht. Lokale en regionale nieuwsmedia verschijnen één voor één op de actieplek. Ook het landelijke programma “Hart van Nederland” maakt opnames van de actie.

Verantwoordelijk wethouder, Marcel Lemmen, van de gemeente Cranendonck komt ook een kijkje nemen. Hij geeft aan de actie te steunen en graag met de werkgroep verder te willen praten over een oplossing cq maatregelen voor het probleem. Maar veel vertrouwen heeft de werkgroep daar niet in. Steer: “Die maatregelen hadden er al lang kunnen zijn. We zitten al lang genoeg aan tafel. Het duurt maar en het duurt maar”.

Tijdens de aanwezigheid van de wethouder rijdt een voertuig van handhaving van de gemeente langs de rij wachtende auto’s / vrachtwagens over het fietspad voorbij.

Monique Roozen, een bewoonster van de Hoofdstraat, heeft haar kinderen meegebracht naar de actiemiddag om als figurant deel te nemen aan de klaar-over actie. Ze vindt het belangrijk om haar kinderen erbij te betrekken. “Als ze weg gaan van huis en ik hoor een auto remmen hou ik mijn hart vast dat er maar niets gebeurt.” Actievoerder Sandra Noten wordt gevraagd waarom ze hier vrachtwagens tegenhoudt die hun werk gewoon doen en niet bijvoorbeeld de raadsvergadering gaat onderbreken om hun punt te maken. Terwijl ze antwoord geeft dat ze het “belangrijk vindt om het samen te doen . . . “, wordt ze geroepen omdat er weer een paar vrachtwagens aankomen. Ze geeft verder aan dat er “zojuist twee vrachtwagenchauffeurs hebben aangegeven dat ze best bereid zijn een andere route te kiezen als die er is. Dat vind ik dan weer mooi.”

De leden van de werkgroep vinden het een geslaagde actie geweest. “Ons punt is gemaakt, nu willen we weer met de gemeente aan tafel”, aldus Wim Cremers, lid van de werkgroep.

Foto’s: ©Jack Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud