De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

“Wa’n weèr”, dat is een veel gehoorde uitspraak van de laatste tijd.

Het regenwater heeft er voor gezorgd dat de regenmeters en sloten goed gevuld zijn. Ook heeft het er bijvoorbeeld voor gezorgd dat op plaatsen de koeien pas later van stal konden doordat de weilanden blank stonden.

Er is ook góed nieuws te vertellen over het vele regenwater dat de laatste tijd gevallen is. De wijzer van de educatieve grondwaterpeil meter in Budel-Dorplein (en op meer plaatsen) staat zo goed als bovenaan. Dat betekent dat het grondwaterpeil hoog staat voor de tijd van het jaar.

Luuk van Elk, adviseur hydrologie van waterschap De Dommel, bevestigt dat het grondwater op veel plaatsen op peil is. “Na jaren van droogte heeft het afgelopen januari en maart meer geregend dan gemiddeld. Grondwaterstanden zijn daardoor ook langer ‘hoog’ dan afgelopen jaren het geval was, omdat toen de droogte vrij vroeg in het jaar begon.

Of het grondwater op peil staat is locatie afhankelijk. Maar we zien in ieder geval dat de neerslag van de afgelopen maanden er wel een positieve bijdrage heeft geleverd op de plekken waar dit nog niet het geval is. Echter, om overal de grondwaterstanden (voornamelijk in de relatief hogere gebieden) weer aan te vullen dient er nog wel wat neerslag te vallen. De droogte van de afgelopen jaren is niet in één winter goed te maken.”

Het waterschap heeft verspreid over de provincie zo’n 600 á 800 grondwater meetpunten. Eén daarvan is in Dorplein. In elk meetpunt zit een zogenaamde datalogger die ieder uur de stand naar het waterschap zendt. Op die manier kunnen ze bekijken hoe de grondwaterstanden zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

“Dat het grondwater hoog staat is een positieve ontwikkeling. Elke druppel telt! Maar we zijn er nog niet, zeker gezien het klimaat dat steeds extremer wordt (droog wordt droger) is het van belang om water zo veel mogelijk vast te houden om zo ons te weren tegen de droogte”, aldus Luuk van Elk.

Voor nu goed nieuws, maar nog niet te vroeg juichen dus.

Foto’s: ©Jack Roosen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud