De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

. . . enkel het bestuur heeft het bijltje erbij neer gegooid

Langs de doorgaande weg in Budel-Dorplein prijken sinds anderhalve week posters met de vage boodschap “Wat als …”. De banners, door een ex-bestuurslid van Buurtplatform Dorplein Uniek met tay-wraps gemonteerd aan dranghekken, moeten de lezer nieuwsgierig maken. Nieuwsgierig maken naar wat later zal blijken een afscheidingsbeweging van dat dorpsplatform, nl. “Samen Dorplein”.

Samen
De naamgeving van de beweging is niet geheel volgens de werkelijkheid. Want samen Dorplein klinkt raar als je langs elkaar heen acteert en wegloopt naar een andere club. De werkelijke reden hebben de leden van het platform niet mogen vernemen. Een gepland gesprek hierover werd niet afgewacht.

Generatiekloof
De schoonvader van een van de vertrekkende bestuursleden wil wel een poging wagen. “Er werd te weinig actie ondernomen bij kwesties als de nieuwbouw van de Schakel en de dreigende sluiting van de basisschool.” Ook zijn de huidige leden van het dorpsplatform te weinig actie- en protestbereid richting Gemeente. In een brief aan de politieke partijen in Cranendonck wordt door de ex-voorzitter gesproken over een generatiekloof met de leden van het platform. Met de betreffende leden zelf is nog niet gesproken. Is Samen Dorplein er dan niet voor alle Dorpleiners, maar enkel voor de jongere dorpsgenoten?

Wat als …
Wat als het vertrekkend bestuur zich had uitgesproken over hun plannen? Wat als “de jonge honden”, zoals de eerder genoemde schoonvader ze noemt, samen met de groep bezorgde ouders, waar ze zich nu bij hebben aangesloten, zich hadden gemeld bij platform Dorplein Uniek? . . . dan had een aantal oudere leden graag plaatsgemaakt om het stokje over te dragen.
Wat als ze niet een nieuwe groep hadden gevormd maar samen met de huidige leden de problemen waren gaan aanpakken? Dan hadden ze mogen ervaren dat elkaars kwaliteiten elkaar kunnen versterken. Kijk eens naar de carnavalsvereniging, die hebben ook meerdere generaties binnen hun gelederen. Snotneuzen die voorop lopen afgewisseld met ervaringsdeskundigen die af en toe de zaak recht houden.

Respect
Wat als het afgetreden bestuur de handschoen zou oppakken? Voorop, gekleed in “actie t-shirt” naar het gemeentehuis. De ouderen zouden hun ervaringen uit het verleden kunnen delen, zodat de jongeren hopelijk niet tegen dezelfde ambtelijke muren zouden aanlopen zoals zij gedaan hebben.
Je zou dan respect tonen voor diegene die eerder de kar getrokken hebben en je zou respect hebben voor Dorplein. De ouderen voor de jongeren en de jongeren voor de ouderen. Dan zou het echt Samen Dorplein zijn. Twee “buurtplatforms” dáár is Budel-Dorplein te klein voor. Samen sta je sterker.

Door
Buurtplatform Dorplein Uniek gaat wel door. Met hetzelfde doel als voorheen. Wil jij echt samen Dorplein leefbaar houden, dan ben je welkom op de reguliere vergaderingen van Dorplein Uniek. Ook de leden van Samen Dorplein zijn daar welkom. Je kan ook altijd contact opnemen.

Samen Dorplein? Dat doet Platform Dorplein Uniek al sinds 2004!

Platform Dorplein Uniek

Foto: Jack Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud