De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Dorplein: Het monumentale dorp

Op de drempel van de herfst was het open monumenten (OMD) dag in Budel-Dorplein. Vorig jaar was covid-19 spelbreker. Dit jaar zat alles mee. Het weer was goed. De eigenaren van de monumenten stelden loyaal hun deuren open. De bezoekers konden door mooie tuinen dwalen. En, het vernieuwde cantine theater was weer open. Duizenden bezoekers kwamen met de auto, op de fiets of te voet naar Dorplein. Tientallen vrijwilligers zorgden voor een bijna perfect verlopen evenement. Ver na sluitingstijd bleven de mensen nog steeds komen. Ze konden gelukkig terecht in de cantine. Er werd een denderend muziekprogramma gepresenteerd. Bij elk monument was een cicerone aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Bij de fabriek stonden bezoekers vaak lang in de rij om aan de rondleiding mee te kunnen doen. De hele dag bruiste en spetterde Dorplein. Dorplein was in eens geen stil Kempen dorpje meer. Het was een monumenten metropool bezocht door oud en jong uit Nederland, België en Duitsland. De cicerones konden na afloop in de foyer van de cantine tevreden hun benen strekken. Tevreden over een zeer geslaagde OMD. Dorplein is weer op de kaart gezet. Dorplein heeft weer een ziel. Dorplein is Dorplein.

Heel, heel hartelijk bedankt iedereen voor alle inspanningen die er geleverd zijn.

Het wordt de komende tijd druk met de rondleidingen. Families, verenigingen buurtschappen en organisaties willen graag rondgeleid worden door historisch Dorplein. Ze willen de boeiende verhalen horen van de cicerones. Even terug in de tijd gaan toen de “Zink “ nog alles voor het zeggen had in Dorplein.

Wij, de cicerones, geven deze rondleidingen. Als groep kun je een afspraak maken bij onze coördinator Wim Cremers, Sint Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Telefoon 0495-492598 / 06 2296 1675, e-mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt ook naar de vrije inloop komen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Elke laatste zondag van de maand staat een cicerone voor je klaar. Deze maand op zondag 26 september. We starten om twee uur bij gemeenschapscentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1. De bijdrage per deelnemer is €2,00. Kinderen tot 12 jaar zijn vrij. De route is rollator en rolstoel vriendelijk. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en er is geen pauze. Vanwege corona worden de groepen niet groter dan 12 deelnemers. We houden anderhalve meter afstand van elkaar.

Tekst: Thierry d’ Ensenbroeck
Foto: ©Jack Roosen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud