De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Hij was al even klaar en al mooi aangeroest zoals dat betaamt bij Cortenstaal. Maar de geplande onthulling, of beter gezegd de ingebruikname, van de gedenkboom bij de kindergraven op de algemene begraafplaats in Budel liet nog op zich wachten.

Zondag 12 september was het dan zover. Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck mocht samen met de maker, Jori Horst, het eerste herdenkingsblad in de boom hangen.

Er was eens

Martin Horst van Van der Stappen begon zijn verhaal, waarin hij de aanleiding van het ontstaan van de gedenkboom vertelde, met de bekende woorden in een verhaal: “er was eens”.
Twee jaar geleden, toen Jori nog op het Kwadrant in Weert de opleiding PIE (Produceren Installeren en Energie) volgde moest hij voor een keuzevak van zijn opleiding een product bedenken en maken.

Een techniek leraar hielp hem aan een idee om een stalen boom te maken die zou moeten dienen als gedenkboom en tevens als verstopplaats voor een geocache. Samen met een medeleerling ging Jori aan de slag. Aanvankelijk zou de boom een plek krijgen aan de Looserplas in Budel-Dorplein. Maar de beheerder gaf uiteindelijk geen goedkeuring voor plaatsing. De teleurstelling was groot. Totdat een langgekoesterde wens naar voren kwam. De algemene begraafplaats in Budel miste nog een gedenkplaats voor ouders van overleden kinderen. Dit idee en Jori’s doel matchte.

Corona
Jori ging vol enthousiasme verder met zagen, knippen, lassen en slijpen.
Totdat Civid-19 ook hier roet in het eten gooide. De school moest dicht en Jori mocht niet verder werken. Jori zat in zijn examenjaar en de minister had al besloten dat hij geen examen hoefde te doen. Voor Jori dus een signaal dat hij al geslaagd was want hij stond ruim voldoende voor zijn praktijkvak. Maar dat was niet wat Jori voor ogen had. Hij wilde dolgraag de boom afmaken. Zodra het weer enigszins mocht kwam Jori, op veilige afstand tot iedereen, alleen werken aan de boom. Uren, dagen en weken werkte hij verder.

Boom in quarantaine
Toen de boom klaar was werd hij met medewerking van de gemeente vervoerd naar de buitenwerf van de gemeente waar hij al vast kon roesten. Er werd een fundering gemaakt en in oktober 2020 werd de boom geplaatst.

Omdat de boom, maar vooral de overleden kinderen van Cranendonck, de nodige aandacht verdienen en dit door Corona niet mogelijk was werd dit uitgesteld. Tot zondag.

In ons hart gesloten
Burgemeester van Kessel stond stil bij het feit dat Cranendonck hard geraakt is tijdens Coronatijd en plaatste samen met Jori een glazen blad met daarop de tekst “In ons hart gesloten”.
Ook mochten enkele ouders, zus en familie van overleden kinderen een glazen blad in de boom hangen.

Met de tekst “vier seizoenen in het jaar valt jouw afwezigheid me zwaar,
diep geworteld en helder als glas, zul je altijd bij ons zijn ….”, sloot Martin Horst de bijeenkomst af.
Van der Stappen uitvaartverzorging sprak de waardering voor Jori uit voor de passie waarmee hij dit project uitgevoerd heeft. Iets over hebben voor een ander dat siert hem. De aanwezigen onderstreepten dit middels een luid applaus.

Achter de heg
Vroeger lagen de kindergrafjes achter de heg bij de entree van het kerkhof. Gelukkig hebben ze inmiddels een waardige plek. Alleen was er nog een lege plek in de cirkel bij de kindergraven. Die is nu opgevuld met een mooie gedenkboom.

Foto’s: ©Jack Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud