De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

We kwamen twee lieve vrouwen tegen op de parkeerplaats bij De Schakel in Dorplein. Wij waren op weg naar huis na onze dagelijkse wandeling rond de Looserplas. Zij waren bezig met hun vaste rondje Dorplein. We kennen elkaar al heel lang. Dus we stopten om even met elkaar te buurten. De gewone alledaagse dingen kwamen aan bod. Het weer, koud voor de tijd van het jaar. Hondenuitlaters met loslopende honden, ongepermitteerd. De Schakel al maanden dicht. Wat zal het daar muf ruiken, enzovoort enzovoort. En toen kwam de onvermijdelijke vraag: “En al gevaccineerd?” We antwoordden dat we voor de eerste keer geprikt waren in Weert in de Poort van Limburg. En dat alles daar zo goed georganiseerd was. En dat een van de inschrijvers mij vroeg of ik ook blij was dat ik gevaccineerd werd. Waarop ik het standaard antwoord gaf dat ik blij was weer mijn vrijheid terug te krijgen. Hoewel er op dat moment niet veel sprake was van vrijheid. Veel mensen waren bang voor de prik omdat ze vreesden voor bijwerkingen. Ik voelde alleen maar prikplezier. Ik liet dat ook goed merken aan de prikmevrouw. Dat was weer eens wat anders voor haar. Niet al dat gezeur wat ze de hele dag te horen kreeg maar iemand die blij was met wat ze deed. Je kon merken dat ze daar zelf ook blij van werd. Tijdens het kwartier uitzitten bedacht ik allerlei leuke dingen die ik met mijn herwonnen vrijheid zou gaan doen als de lockdown voorbij was.

Ik droomde van het weer rondleidingen gaan doen door ons mooie Dorplein. Dat we als cicerones enthousiast onze verhalen vertelden aan onze bezoekers. Dat we langs de Cantine, het Prisonneke, de Carrées Mulhousiens liepen. Door de Van Nestestraat en langs Boszicht. Wat kan zo’n Pfizer vaccin veel vreugde te weeg brengen. Maar we zijn er nog niet. Er moet nog een tweede prik volgen en dan gaan we los.

We gaan overleggen met de cicerones groep wanneer we zullen beginnen en onder welke condities. Zodra we dit vastgesteld hebben zullen we dit meteen bekend maken. De Weerter stadsgidsen begonnen 13 juni met hun eerste vrije inloop wandeling. Waarschijnlijk zullen wij een maandje later van start gaan. Intussen hebben zich al een flink aantal groepen aangemeld voor een rondleiding. Die kunnen al eerder beginnen. We zijn heel blij dat we weer kunnen rondleiden.

Wie belangstelling heeft kan zich, elke laatste zondag van de maand om 10.00 en 14.00 uur*, bij De Schakel melden voor een zogenaamde vrije inloop wandeling. De wandeling duurt zo’n twee uur en is onder leiding van een “cicerone”. De gids leidt je rond en vertelt de geschiedenis van het unieke dorp.
*Voorlopig alleen om 14.00 uur.

Voor informatie en opgave kun je terecht bij de coördinator van de rondleidingen: Wim Cremers onder telefoonnummer 0495-492598 of 06 2296 1675, e-mail: w.cremers@chello.nl

 

Thierry d’Ensebroeck

Tag Cloud