De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Jack en Mathijs Roosen aan het werk bij de watermeter.
Foto’s:
© Frans Soers

Bij de insectenmuur in Budel-Dorplein staat een grondwaterpeilmeter. De meter geeft de actuele stand van het grondwater aan.

Trendmatig gezien vertoont de jaarlijkse neerslaghoeveelheid in Nederland een zeer geleidelijke (lineaire) toename over de hele periode 1910-2019. In 1910 bedroeg de trendwaarde 692 millimeter en in het eindjaar 2019 is dat opgelopen naar 873 mm. Dat is een toename van 26% over 110 jaar.

De neerslagcijfers zijn gemiddeld over 102 stations met een goede spreiding over Nederland. De totale hoeveelheid neerslag varieert sterk van jaar op jaar. Zo bedroeg de neerslaghoeveelheid 436 mm in 1921 en 1111 mm in 1998. De droogste jaren in de recente decennia waren 2003 631 mm regen en 2018 met 607 mm.

De afgelopen 50 jaar is het grondwater gedaald, afhankelijk van de omgeving, van enkele centimeters tot decimeters per jaar, ondanks dat er gemiddeld meer neerslag is. Dat is opmerkelijk.

Er zijn verschillende factoren die de daling veroorzaken.

De belangrijkste zijn:

  • De snelle afvoer waardoor het regenwater niet in de grond kan infiltreren.
  • Verlaging van de grondwaterstand voor de landbouw.
  • Ontginning van vennen en moerassen waardoor de sponswerking van die gebieden verloren is gegaan.
  • Het op grote schaal oppompen van grondwater.
  • Opwarming van de aarde waardoor er meer water verdampt.

De stand van het grondwater bepaald mede de biodiversiteit van de omgeving. Door de verdroging verdwijnen er bloemen waar de solitaire bijen van afhankelijk zijn voor hun voedsel.

Als je regelmatig de stand van de grondwaterpeilmeter bijhoudt dan zie je dat de stand door het jaar erg kan variëren. In de winter met gemiddeld de hoogste stand en in de zomer gemiddeld de laagste stand.

De Grondwaterwaterpeilmeter heeft een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig om goed te functioneren en er toonbaar uit te blijven zien.
Zo is onlangs het binnenwerk schoongemaakt en is een aantal wijzers opnieuw vastgezet.
De grondwatermeter wordt onderhouden door de werkgroep Openbare Ruimte, Recreatie en Natuur van platform Dorplein Uniek.

Opmerkingen, tips en vragen kun je kwijt via prdorpleinuniek@gmail.com

Meer informatie over de educatieve grondwatermeter vind je HIER.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud