De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Maandag 26 april 2021 trok burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck, op verzoek van de Koning, zijn gemeente in met 3 speldjes en bijbehorende oorkondes. Hij mocht drie inwoners verblijden met een koninklijke onderscheiding met de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Toon van Cranenbroek uit Budel en Jeanny Broens en Frans Soers uit Budel-Dorplein verraste hij met een bezoek.
Foto’s: ©Jack Roosen
Jeanny Broens uit Budel-Dorplein werd door de familie wijsgemaakt dat ze een fotoshoot zou krijgen. Plots stond daar de burgemeester voor haar deur.

Jeanny was ruim dertig jaar vrijwilliger bij Rood Wit ’67 in Budel-Dorplein. De ervaring uit haar eerste baan in een café in Budel kwam goed van pas bij de voetbalvereniging. Voor de club was ze barmedewerker en verzorgde ze de catering van de jeugdkampen. Ook verkocht ze jaarlijks lootjes. Sinds 2005 is Jean actief voor Carnavalsstichting De Heiknuuters. Ook hier draait ze vele bardiensten en zet ze zich in voor de jaarlijkse collecte. In 2017 is ze daarvoor onderscheiden met de ‘Orde van Verdienste’. Dit is een eerbetoon aan iemand die zich op enigerlei wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnavalsvereniging in Budel-Dorplein. In 2009 werd Jeanny Broens bestuurslid bij de seniorenvereniging. Sinds twee jaar is ze daar ook secretaris. Tenslotte is ze vaak te vinden bij de Huiskamer ’t Dorpelke. Ze is daar vrijwilliger en ontvangt als gastvrouw de bezoekers van de huiskamer.

Burgemeester van Kessel hoefde bij Frans Soers niet aan te bellen, want bij Frans komen de meeste achterom. Dus deed Roland van Kessel dat ook maar.

Frans Soers, ook uit Budel-Dorplein, kreeg zijn lintje voor zijn jarenlange, enorme en vooral positieve inzet voor Dorplein en de natuur.

Degene die Frans kennen zullen zeggen dat het dik verdiend is. Maar een groot aantal mensen zullen Frans ook niet kennen, gewoonweg omdat Frans liever anderen in de belangstelling zet dan dat hij zelf graag in de “souper trouper” staat.

Maar als je Frans persoonlijk niet kent zul je vast een project gezien hebben waarbij Frans de kar getrokken heeft.

Frans is jarenlang kartrekker geweest bij projecten in het dorp. Er zijn weinig projecten waar Frans zijn ideeën niet inzitten. De zonnewijzer, de insectenmuur, de educatieve grondwatermeter, de replica van de smalspoorlijn. En Frans heeft nog een aantal ideeën in het vat zitten. “Die moet je er pas uit halen als de tijd er rijp voor is”, is Frans zijn stelling.

Frans is een natuurman in de breedste zin van het woord. Hij zet zich in voor het behoud van de natuur en leefomgeving. Hij duikt in de papieren om overheden (gemeente, provincie of dorpsplatform) in beweging te brengen voor projecten in het dorp. Maar hij neemt ook vlot de schop ter hand om mee te helpen aan het grondwerk bij de bouw van een replica smalspoorlijn. Een andere keer maakt hij nestblokken schoon zodat de solitaire bijen in de insectenmuur in Budel-Dorplein weer nesten kunnen maken.

Frans zal nooit een project alleen uitvoeren. “Samen” is een belangrijk woord voor Frans. “Je moet de juiste mensen erbij betrekken. En die mensen in hun waarde laten. De een is goed in regelen, de ander kan goed metselen. Weer een ander kan lassen en noem maar op”, aldus Frans.

Als er een project wordt opgestart is er nooit een te kort aan vrijwilligers die samen de kar trekken. Mensen met verschillende disciplines of mensen met de juiste gereedschappen weet hij enthousiast te maken.

Frans is al jarenlang lid van Dorpsplatform Dorpleinuniek. Hij is (was) daar coördinator van de werkgroep Openbare Ruimte, recreatie en natuur.

Hij was kartrekker en brein achter de zonnewijzer. Van de theorie en ontstaan van een zonnewijzer tot de werkelijke uitvoering. En, zoals gezegd, met de juiste en genoeg mensen erbij.

Hij bedacht de insectenmuur en de educatieve grondwatermeter. Niet exemplaren zoals je in andere gemeenten ook ziet. Nee, net iets anders en unieker.

Bij de insectenmuur is hij steeds bezig om de huisvesting voor de bijen te verbeteren. Om te zorgen dat vleugels van de insecten niet beschadigen.

Onlangs heeft hij een soort van rooster bedacht om rovers van de kraamkamers voor de bijen op een diervriendelijk manier tegen te houden.

Als er teveel zwerfvuil ligt rondom de Hoort (nu Looserplas) pakt Frans niet als eerste de telefoon om de gemeente te bellen, maar pakt hij zijn kruiwagen en ruimt de troep op. Door zijn voorbeeldgedrag steekt hij anderen aan.

Half november tot begin december is voor Frans een drukke periode. In deze periode laat hij al een kleine 40 jaar de harten van de kleinste inwoners harder kloppen. Dat doet hij in de functie van hulp Sint.

Verder is Frans actief als Cicerone (gids) door historisch Dorplein. Hij is één van de grote kartrekkers geweest om Dorplein op de kaart te zetten. Maar ook heeft hij een grote bijdrage geleverd om Dorplein de status beschermdorpsgezicht te geven.

Frans zelf zwakte bovengenoemde punten meteen af. “Ik ben dan wel bedenker van projecten maar de vele vrijwilligers die hebben het uitgevoerd en het meeste werk gedaan”, aldus Soers. “Zij moeten eigenlijk in het zonnetje staan”.
Voor één keer niet!

Verder kreeg ook Toon van Cranenbroek uit Budel een koninklijke onderscheiding.

Hij kreeg een lintje omdat hij zich al vele jaren inzet voor de Budelse gemeenschap.
Hij was op jonge leeftijd al voorzitter van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren).
Onder zijn voorzitterschap kwam er een nieuw clubhuis.

Als bestuurslid en later secretaris bij de Heemkundekring Baronie van Cranendonck heeft ook Toon een link met Budel-Dorplein. Hij zette zich onder andere in voor de werkgroep Monumenten en zorgde voor de restauratie van o.a. het ‘Prisonneke’.

Veel werk verzette hij voor de organisatie van de driedaagse Brabantse Heemdagen in 2017 bij het zestig jarig bestaan van de Heemkundekring.

Behalve voor de Heemkundekring zet Toon van Cranenbroek zich in voor de lokale VVV. Hij droeg bij aan het opzetten van het Smokkelmuseum, is er al jaren gids en conservator en geeft leiding aan het museumteam van het VVV. Tenslotte organiseert hij evenementen en projecten van het VVV. Als liefhebber van oldtimers is hij sinds 2015 voorzitter van de Oldtimervrienden Brabant en medeorganisator van Double Classics in Budel. Hij organiseert mede de bijzondere oldtimerrit voor bewoners van Zorgcentrum Mariënburght. Tenslotte was Van Cranenbroek medeoprichter van Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck en nog steeds actief als vrijwilliger voor deze vereniging.

Van Toon zijn geen foto’s beschikbaar. Maar zijn lintje is hem net zo gegund!
Vanwege de geldende coronamaatregelen werden de speldjes door familieleden opgespeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud