De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Kerk Budel-Dorplein verkocht

De St. Josefkerk in Budel-Dorplein is verkocht. Het kerkgebouw, dat al sinds 2014 onttrokken is aan de eredienst stond sindsdien leeg.

Jac Duis voor “zijn” kerk
Foto Jack Roosen

Wie de nieuwe eigenaar is wil Jac Duis, vrijwilliger in hart en nieren, niet zeggen. “Vanwege privacy redenen”. “Wel kan ik melden dat het een seniorenechtpaar is uit Weert”.

De kerk dateert van 1952, is ontworpen door architect Pontzen uit Tilburg en gebouwd door de zinkfabriek. In 1963 is de kerk voor een symbolisch bedrag verkocht aan het bisdom. Per 1 januari 2014 is de kerk onttrokken aan de eredienst toen de parochies in Cranendonck zijn gefuseerd. Aanvankelijk zou ook de kerk in Budel-Schoot en Soerendonk gesloten worden maar dat plan is niet doorgegaan.

Het bisdom wilde de kerk in eigen beheer verkopen. “Er zijn ook verschillende gesprekken met potentiële kopers geweest, maar die hebben allemaal niets opgeleverd. Zo heeft zich een persoon gemeld die er een opstalplaats annex verkooppunt voor oude motorvoertuigen van wilde maken. Bij een bezoek aan betreffende persoon werd al snel duidelijk dat dit niet de gewenste koper was. Motoren, auto’s en onderdelen stonden tot en met de keuken opgestapeld”, aldus Duis.

“Toen de verkoop niet vlotte is een makelaar ingeschakeld die gespecialiseerd is in de verkoop van kerkgebouwen en kloosters. Er hebben zich zes gegadigden gemeld en hieruit is een selectie gemaakt met het huidige resultaat.”

De nieuwe eigenaren gaan op hun gemak bekijken welke bestemming het gebouw gaat krijgen. Duis: “Het liefst had ik gehad dat de kerk open was gebleven maar ik heb er bij de nieuwe eigenaren een goed gevoel bij dat ze het kerkgebouw met respect voor Dorplein gaan behandelen.”

“De kerkklok blijft hangen en mijn lang gekoesterde wens voor een devotiekapel gaat er op een of andere manier ook komen hebben de kopers toegezegd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud