De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

De werkgroep Exposities AK de Smeltkroes verzorgt een expositie met schilderijen van Gerard van den Oetelaar en beelden in brons van Kasper de Gouw, van 2 september tot 6 oktober 2020 te Maarheeze.

Gerard van den Oetelaar


©Gerard van den Oetelaar

Het vinden van een visuele uitdrukkingsvorm voor zijn innerlijke belevingswereld ‘ Go with the flow ‘ loopt als een rode draad door het leven van Gerard van den Oetelaar. De kracht van zijn werk zit vaak in het ongrijpbare. Aanvankelijk als autodidact experimenteerde hij met aquarellen, gouaches en houtskool tekeningen. In 1975 volgde hij een cursus portret schilderen waardoor hij zijn experimenten kon voortzetten met meer kennis van technieken. In de volgende jaren maakte hij o.a.: fresco’s en portretten in olieverf en houtskool. Ook illustreerde hij op verzoek diverse boeken.

Zijn persoonlijk onderzoek mondde geleidelijk uit in soms figuratieve, maar hoofdzakelijk abstracte werken. Met de wens om in compacte, vanzelfsprekende composities, zijn diepere gevoelens visuele uitdrukking te geven, maakt hij van katoen, hout en verf ruimtelijke reliëfs, waarmee hij de beperkingen van het platte vlak doorbreekt. Zijn reliëf schilderijen zijn allen uniek zowel van kleurstelling als formaat en onderwerp waardoor een aparte diepgang en een uitermate specifieke uitstraling ontstaat.

Zijn onderwerpen zijn zeer divers, van Heraldiek tot Nationale motieven en onderwerpen die suggestief lijken maar op de hedendaagse samenwerking der verschillende culturen is gebaseerd. Kijk ook eens via zijn You tube kanaal en website  https://www.oetelaar.net/

 

Kasper de Gouw


©Kasper de Gouw

Kasper de Gouw probeerde als kind vaak met voor de hand liggende materialen zoals hout en zachte steen iets herkenbaars te creëren, wat in die tijd nog geen naam kende.

Ontwikkelde zich tot leraar handvaardigheid; een vak waarin hij jarenlang op scholen lesgaf. Het grootste gedeelte van zijn leven werkte hij in de gezondheidssector, maar het creatieve element bleef boeien.

Vanaf de eeuwwisseling krijgt hij meer de behoefte om zijn ontwerpen in brons vorm te geven.

Bij het zien van Kaspers beelden; die een soort mythologische uitstraling weergeven, bekruipt je het gevoel of ze uit de oertijd stammen.

Om de kijker beter te laten begrijpen wat de diepere gevoelens achter deze beelden zijn, geeft hij elk beeld een uitdrukking mee die voor zichzelf spreekt. Het eigen maken van zijn beeldtaal is ontstaan door veel zelfstudie.

Bij Negen van zijn bronzen beelden heeft hij een kinderverhaal geschreven in de vorm van een droom en verwezenlijkt in een Boek uitgave Sept / Nov 2020. Ook Kasper heeft zowel een mooi youtube kanaal als website kasperdegouw.nl

 

De werkgroep Expositie Aktiviteiten Smeltkroes wenst u veel kijkplezier.

De officiële openingstijden van “de Smeltkroes” zijn:

  • Op werkdagen van 14.00 tot 22.00 uur
  • Op zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • Op zondag van 12.00 tot 14.00 uur

Wenst u in het weekend te komen kijken adviseren wij vooraf te bellen naar 04 95 59 32 19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud