De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Bever en Ottertunnel Budel-Dorplein, Foto: © J. Roosen

Natuurfotograaf Bob Luijks deed onlangs een opmerkelijke ontdekking. In het slijk van de Tungelroyse beek in natuurgebied Kempen~Broek bij Budel-Dorplein, trof hij sporen aan van een otter. De vondst van afdrukken van dit dier is opmerkelijk omdat in Limburg de otter nog maar zelden wordt gezien. Voor het laatst was dat in het Roerdal in 2018.

In de provincie Limburg is afgelopen decennia hard gewerkt om het leefgebied van de otter te verbeteren. Zo is er flink gewerkt om de waterkwaliteit van beken en rivieren te verbeteren en de natuur in uiterwaarden en beekdalen te herstellen. Het Waterschap Peel en Maasvallei heeft bijvoorbeeld verschillende beken hersteld in Midden-Limburg, waaronder de 34 kilometer lange Tungelroyse beek die ontspringt in het Ringselven bij Dorplein. Dat ligt in het het Kempen~Broek. Juist langs deze beek zijn weer sporen aangetroffen van de otter.

De otter is dus bezig met een voorzichtige terugkeer. In Nederland leven nu ongeveer 360 otters, vooral in Noord-Nederland. In het zuiden van het land is de otter nog een ware zeldzaamheid. Bovendien is de genetische basis van de otterpopulatie klein waardoor er inteelt dreigt.

Boegbeeldtekening Otter- Ark mei 2020

 

Comments on: "Sporen van otter aangetroffen" (1)

  1. Remco verbakel said:

    Deze morgen zwemt er een otter rond op mijn visplek op het ringselven… duikend naar de voerplek schat ik zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud