De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Foto’s: © Liesbeth de Jonge / Frans Soers

De insectenmuur in Budel-Dorplein heeft sinds de opening al heel wat bezoekers en bewoners (insecten) mogen ontvangen.

Omdat de vast geplaatste houtblokken met gaten na een paar jaar vervuild zijn met dode insectenpoppen of ander vuil, worden ze minder goed bezet. Daarom is in 2017 een aantal proefblokken geplaatst. Deze proefblokken zijn demontabel, zodat ze schoongemaakt kunnen worden.

Onlangs hebben vrijwilligers in de insectenmuur een zogenaamde kraamkist geplaatst. De insectenpoppen die in de broedblokken zaten zijn overgeplaatst naar deze kraamkist. De broedblokken werden vervolgens schoongemaakt en teruggeplaatst in de insectenmuur.

In de (oorspronkelijke) natuur is dat niet nodig omdat de insecten elk jaar een andere nest kunnen kiezen. Maar omdat wij onze tuinen en bossen “netjes schoon” willen hebben en alle takjes, oude bloemen enz. verwijderen is er voor de insecten te weinig nestgelegenheid. Ze zijn dus verplicht om nesten vaker te gebruiken. Door het herhaalde gebruik van de oude nesten die besmet zijn met mijten en andere parasieten worden de bijen steeds besmet en daardoor verzwakt. Met de toegepaste methode van demonteerbare broedblokken kunnen de poppen uit de besmette omgeving worden weggehaald en in een schone omgeving (kraamkast) uitvliegen en opnieuw broeden in de broedblokken.

De poppen uit de kraamkist die uitvliegen, én nieuwe bewoners, kunnen zich (opnieuw) gaan nestelen in de broedblokken. Zo kan de populatie behouden blijven of zelfs vergroot worden. De kraamkist wordt nog bekleed met gaas zodat vogels de poppen niet aan kunnen.

Enkele zaken waren opmerkelijk. Zo was één broedblok opvallend minder bezet dan anderen. Opvallend hierbij was dat de achterzijde hiervan niet goed was afgedicht met leem. Een ander blok was veel vochtiger dan anderen. Hiervan is de oorzaak niet duidelijk.

Van de zomer, als de kraamkist geïnspecteerd gaat worden zal duidelijk zijn hoeveel poppen zijn uitgekomen en of de kraamkist nut heeft. Afwachten dus.

Een praktisch voorbeeld van burgerparticipatie, waarbij natuur en saamhorigheid verbetert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud