De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

‘L’arrivée du zinc’

DORPLEIN OP DE 61e BRABANTSE DAG

Heel veel grijs, heel veel zink en grote snorren. Zo had Het Zij Zo hun creatie vormgegeven. Binnen het thema van dit jaar ‘Van Ravenstein tot Roosendaal’ hadden ze gekozen voor Dorplein. Als 8e in een deelnemersveld van 16 lieten ze de historie van Dorplein herleven. Hotel Sint Joseph verweven met de oude zinkfabriek was een artistieke prestatie van formaat. En in vlekkeloos Waals werd de komst van de gebroeders Dor met hun zwager François Sepulchre naar de oaw Hei-j in Budel gestalte gegeven. Het uitmeten van 625 ha heidegrond werd voortreffelijk aan het duizendkoppige publiek duidelijk gemaakt. Een en ander gebeurde op een humoristische manier wat het onderwerp een stuk lichter maakte. Met de gekozen titel ‘L’arrivée du zinc’ werd nog eens benadrukt dat de voertaal in het begin alleen maar Waals was. Omdat er geen enkele kennis was van het produceren van zink werden tientallen ervaren zinkarbeiders uit Luik naar Budel gehaald. Er werd een compleet nieuw dorp bij de zinkfabriek gebouwd met in het midden het imposante Hotel Sint Joseph, later de Cantine genoemd. De arbeiders die een gezin hadden kregen een woning in het village nouveau ( Nieuwdorp ) en de vrijgezelle ouvriers ( arbeiders ) een kamer in het hotel. Zo ontstond een Franstalige enclave, geheel zelfvoorzienend, met een gesloten structuur. Dit werd nog eens benadrukt door een aantal slagbomen aan begin en einde van de nederzetting. Om de gebroeders Dor als stichters te eren besloot de gemeenteraad van Budel in 1893 de naam te veranderen in Dorplein. En dit Dorplein is een uniek stukje Nederland geworden met een beschermd dorpsgezicht en twaalf rijksmonumenten. Wat een geluk dat de sloopplannen door geldgebrek nooit zijn doorgegaan.
Zoveel moois is zeker een bezoek waard. De cicerones, gidsen, van Dorplein willen daar heel graag bij helpen. Daarom is er een vrije inloop georganiseerd, elke laatste zondag van de maand. Deze maand is dat 30 september. ’s Morgens om tien uur en ’s middags om twee uur staan de gidsen klaar om de rondleiding te doen. Je hoeft niet vooraf in te schrijven, je komt gewoon om 10.00 uur of om 14.00 uur naar gemeenschapscentrum De Schakel, St.Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon 0495-518603. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer het gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.
Los van de vrije inloop kun je ook alle dagen van de week met een groep rondgeleid worden. B.v. als je een familiedag hebt of een uitstapje met de vereniging of de buurt.
Voor alle informatie kun je contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, telefoon: 0495-492598 / 0622961675
e-mail: w.cremers@chello.nl

Dan zijn er ook allerlei arrangementen mogelijk: koffie met vlaai en een rondleiding, rondleiding met lunch, enz. Hiervoor is het telefoonnummer 0622215106 / 0495-518603

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud