De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Een zomermorgen enkele weken geleden. Het is nog vroeg aan de Looserplas. De zon staat rustig te stralen. Het water dampt nog een beetje. We zijn niet meer de eersten. Een paar hondenmensen laten de hond uit op het losloopterrein. Blaffend rent hij het water in en uit. Baasjes kijken tevreden toe. Een paar gierzwaluwen zijn druk in de weer boven het water. Slapen ze nooit of doen ze dat oog voor oog. We maken onze ronde over het strand. Kijken veel naar het water. De kwikstaarten vliegen voor ons uit. We hebben hun ontbijt verstoort. Moeder eend met zes donsjes achter haar aan zwemt naar het midden van de plas. Dat is veiliger, je weet maar nooit met die indringers. Rust en stilte overal. Dan ligt er verderop een lege fles. Een kapot luchtbed, slippers, meer flessen. Weg is het zalige gevoel. Het is volop zomer  dan wordt er aan het water “gerecreëerd”. Natuurmonumenten zal de “recreanten” opvoeden. Toch is en blijft het een mooi stukje natuur.

Het oude Dorplein is van een andere schoonheid. De huizen met hun Waalse uitstraling. Prachtige monumenten van vroeger. Grote villa’s in uitgestrekte tuinen en veel groen, overal bomen. De Cantine overtreft alles. Majestueus ligt zij daar midden in het dorp. Het grootste gebouw van Cranendonck, 72 bij 82 meter. Rijksmonument en wie weet in de toekomst onderdeel van de TU Eindhoven.

Zoveel moois is zeker een bezoek waard. Om daarbij te helpen is er een vrije inloop elke laatste zondag van de maand. Deze maand is dat 29 juli. ’s Morgens om tien uur en ’s middags om twee uur staan er een paar gidsen klaar om de rondleiding te doen. Je hoeft niet vooraf in te schrijven, je komt gewoon om 10 of 14.00 uur naar gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon 0495-518603. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer het gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

los van de vrije inloop kun je ook alle dagen van de week met een groep rondgeleid worden. B.v. als je een familiedag hebt of een uitstapje met de vereniging of de buurt.

Voor alle informatie kun je contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, telefoon: 0495-492598 / 0622961675

e-mail: w.cremers@chello.nl

 

Dan zijn er ook allerlei arrangementen mogelijk: koffie met vlaai en een rondleiding, rondleiding met lunch, enz. Hiervoor is het telefoonnummer 0622215106 / 0495-518603

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud