De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

DOR plein

Maar goed dat we weten waar de naam Budel-Dorplein vandaan komt. Anders zou je denken dat de naam deze zomer is toegewezen als gevolg van de droogte.

Foto’s: ©Jack Roosen

 

     

Het dorp Budel-Dorplein is opgericht in 1892 bij het ontstaan van de zinkfabriek. Eigenlijk heette het Nieuwdorp, maar ter ere van twee van de stichters (de gebroeders Dor) kreeg het dorp in 1893 de naam Dorplein. Het dorp stond op zichzelf en had zijn eigen voorzieningen en wegen. In 1963 werd het dorp met wegen overgedragen aan de gemeente Budel. Vanaf dan was Dorplein een “gewoon” kerkdorp van Budel zoals er zo veel waren in die tijd. Het kreeg de naam Budel-Dorplein. Budel is op 1 januari 1997 een onderdeel geworden van de gemeente Cranendonck.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud