De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Enkele weken geleden is er een kalfje geboren aan de Looserplas. De geboorte van de kleine Galloway kon rekenen op veel belangstelling. Helaas heeft een van de boswachters van Natuurmonumenten in het weekend het kalf dood aangetroffen. Natuurmonumenten controleert al haar kuddes (minimaal) eenmaal per week op aanwezigheid en gezondheid. Vanwege de nieuwe situatie is de kudde aan de Looserplas meerdere malen per week bezocht door toezichthouders en boswachters. Tijdens de controle vorige week viel op dat het kalfje een mindere conditie had. Het kalf liep in tegenstelling tot de eerste dagen niet meer met de kudde mee. Het komt in alle kuddes voor dat kalveren, of volwassen dieren, sterven doordat ze minder sterk en gezond zijn.

Gelukkig ook goed nieuws over de kudde, de runderen hebben hun plek aan de plas goed kunnen vinden. Ze benutten het hele terrein en binnenkort wordt de geboorte van een nieuw kalf verwacht. De kudde wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Alle jonge dieren zijn gevoelig voor verstoring door loslopende honden. Natuurmonumenten verzoekt dan ook dringend om honden aan de lijn te houden (m.u.v. het hondenlosloopgebied).

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jack Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud