De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

  
Foto’s: J. Roosen

Gemeente wil open informatie over goederenvervoer voor omwonenden

Het college van burgemeester en wethouders is medio december geconfronteerd met het bericht dat vervoerder Lineas, in samenwerking met lokale industriële spelers, gaat starten met structureel goederenvervoer op het traject tussen Hamont-Budel-Schoot-Weert. De gemeente heeft geen zeggenschap over het gebruik van het spoor. Dit is een verantwoordelijkheid van Prorail en dit is wettelijk bepaald.

In 2013 heeft het college met aanwonenden en het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn bezwaar ingediend tegen goederenvervoer op dit spoor. Toen zijn het Samenwerkingsverband en de gemeente door de rechter niet in het gelijk gesteld. Er zijn wel voorwaarden aangegeven waar Prorail (en dus ook de vervoerder) zich aan moet houden. Deze voorwaarden richten zich op het aantal treinen en hoe vaak ze mogen rijden. Dit betekent nu dat als zich er een vervoerder meldt bij Prorail, deze binnen de door de rechter aangegeven voorwaarden mag gaan rijden. De gemeente kan dit dus niet voorkomen.

Spoorvervoerder Lineas benadrukt dat een uitgebreide risicoanalyse is uitgevoerd, met positieve uitslag. Het gaat om samengestelde treinen, die lege en volle wagons met verschillende soorten goederen transporteren, voor een aantal verschillende opdrachtgevers gevestigd op het Chemelot terrein. Lineas geeft aan te werken volgens de wettelijke veiligheidseisen.

Open informatie en veiligheid
De gemeente heeft ProRail en de vervoerder vanaf het begin verzocht omwonenden zorgvuldig en op een open wijze te informeren. De communicatie heeft ProRail ingevuld door de omwonenden begin januari een brief te sturen. We merken dat er bij de omwonenden toch nog vragen zijn. Daarom hebben we ProRail en de vervoerder gevraagd om een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren. Daarnaast dringt de gemeente bij ProRail aan op het borgen van de veiligheid en het organiseren van veilige spoorwegovergangen. Aanvullend op de veiligheidsmaatregelen van ProRail, heeft de gemeente waarschuwingsborden besteld en gaat deze binnenkort plaatsen bij de onbewaakte overgang bij de Heuvel in Budel-Schoot. Deze week vindt er een bestuurlijk overleg plaats tussen Prorail en gemeente om goede afspraken te maken.

Bron: Gemeente Cranendonck

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud