De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto’s © J. Roosen

Zondagmiddag 12 november 2017 organiseerde Heemkundekring de Baronie van Cranendonck samen met werkgroep Historie KZM een middag in Cantine Theater Dorplein rond de geschiedenis van de zinkfabriek en fabrieksdorp Budel-Dorplein.

Op 14 september 2017 was het 125 jaar geleden dat de fabriek onder de noemer NV Kempensche Zink Maatschappij (KZM) werd opgericht.

Jac Biemans van heemkundekring de Baronie van Cranendonck opende de middag en stelde de sprekers voor.

Simon Pustjens stond stil bij de verschillen maar zeker bij de overeenkomsten tussen heden, 2017, en verleden (rond 1900).
Zo liet hij zien dat zinkerts per trein aangevoerd werd toen en nu. Dat het (industrie)terrein rondom de fabriek in ontwikkeling was toen en nu. Hij gaf meerdere voorbeelden.
Tijdens de presentatie werd een film getoond van het oude, thermische, proces van zink maken en het nieuwe elektrolyse proces van nu.

Na de pauze ging Rein Reuter in op de ontwikkelde website www.historiekzm.nl. Hij liet zien wat de werkgroep ontwikkeld heeft om de geschiedenis van de zinkfabriek te bewaren.

De middag werd afgesloten met beelden en verhalen van ‘Urban Exploration‘. Tochten die door Rein Reuter en Kees de Jong gemaakt worden. En die vastgelegd worden op foto.

In de benedenzaal presenteerde de Werkgroep Kadaster van de heemkundekring voor het eerst haar beelden van Dorplein, zoals die uit gegevens van het kadaster zijn gereconstrueerd.

In de zaal klonk tijdens de presentaties en films regelmatig “och ja” duidend op herkenning van plaats op personen.

Iets minder was de rumoerigheid op het balkon van enkele bezoekers die het blijkbaar iets minder interessant vonden en daar ook anderen van lieten “meegenieten”.

Tot slot overhandigde Jac Biemans de sprekers een presentje en nodigde de bezoekers uit aan de bar.

Een goed voorbereide en geslaagde middag.

J. Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud