De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Weken voor nieuwjaar wordt er rond deze tijd al volop geknald. Jeugd die niet kan wachten tot 31 december. Dit jaar zijn de knallen weer harder. De schade aan mens, dier en natuur is weer groter. Traditie? Midden 1950 was vuurwerk afsteken verboden! In Dorplein wordt veel mooi vuurwerk afgestoken. We konden er volop van genieten, ook van de kruitdampen en de rommel op straat.

Hoe zou dat vijf en zeventig jaar geleden zijn gegaan in Dorplein? De oorlog was voorbij. Mensen konden weer ontspannen leven van niks. Ja, je had het tientje van Lieftinck. De minister van financiën in het eerste naoorlogse kabinet. Mensen konden hun oude geld inleveren en kregen in ruil een nieuw tientje. Het oude geld was weinig meer waard. Sommigen staken hun sigaret aan met een brandend briefje van honderd gulden.

Hoe vierden de Dorpleiners oud op nieuw zo vlak na de oorlog? Misschien wel helemaal niet. Men was al blij dat de oorlog voorbij was. Van vuurwerk had niemand nog gehoord of gezien. Alleen bij de chinees. Hoewel, in België was het wel te koop. Hoe ging dat toen in Dorplein?. We willen dit graag horen. ptjmvdh@gmail.com

Bij mij thuis in Nederweert werd het toch een beetje feest. Geen oliebollen, nooit van gehoord, dat was Hollands. Nee, wafels, uit een echte elektrische wafel pan. Mijn vader was expert in het bakken. Eerst deeg maken, wij keken verlekkerd toe. Als hij niet oplette stak ik de vinger in het deeg en likte hem gauw af. Heerlijk. En dan eindelijk het bakken zelf. Als het aan ons lag hadden we de wafels recht uit de pan opgegeten. Maar dat mocht niet, ze moesten bewaard worden tot oudjaarsavond. Alleen de eerste, die meestal mislukte, werd onder de meute verdeeld. Op oudjaar kreeg je een vijfde deel van een wafel, een hartje. Poedersuiker erop en dan langzaam genieten. En dan bedelen om meer. Mijn vader probeerde streng te zijn maar ging altijd door de knieën. Om twaalf uur gingen we buiten bij de voordeur staan. We luisterden naar het getoeter van de schepen. De buurjongens gooiden brandende lucifers in de lucht. Dat was oud op nieuw. En Nieuwjaarsdag weer op tijd naar de kerk.

Wil je een rondleiding door historisch Dorplein met deskundige uitleg meemaken? Kom dan op
zondag 28 januari 2024 om 14.00 uur naar Gemeenschapsentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1. Enthousiaste cicerones (gidsen) staan klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen. Rolstoel en rollator vriendelijk.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers,Tel: +31 495 492598 of +31 6 2296 1675, e-mail: ciceronesdorplein@gmail.com

Thierry van Ensebroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud