De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Het was in 1892 een belangrijke gebeurtenis voor Budel en omstreken, de stichting van een zinkfabriek met een fabrieksdorp op de Looserheide. Het waren de Belgische ondernemers de gebroeders Lucien en Emile Dor en hun kompaan François Sepulchre die dit project gingen uitvoeren. Op 14 september 1892 ging men over tot de oprichting van de zinkfabriek genaamd ‘Société Anonyme des Zincs de la Campine’. Men begon meteen voortvarend met de bouw van de zinkfabriek en het fabrieksdorp. De gemeente Budel besluit op 5 september 1893 dat de fabriek en bijbehorende gebouwen voortaan de naam ‘Dorplein’ zal dragen als blijvende herinnering aan de stichters. De directie van de fabriek zou verder zorgen voor huisvesting en verder alle sociale voorzieningen die nodig waren in een leefgemeenschap.

In 1896 begon Dorplein al een echt dorp te worden en steeds meer mensen vonden er een thuis. Dus kwamen er ook steeds meer kinderen in Dorplein wonen die naar school zouden moeten gaan. Daarom werd door de directie van zinkfabriek in 1896 de bijzondere lagere school Sint Joseph opgericht. Het bijzondere van deze lagere school was dat één van de ouders op de zinkfabriek moest werken om als leerling toegelaten te worden. Meestal was dat de vader. Deze bijzondere Sint Joseph school heeft tot 1963 onderwijs geboden aan de kinderen van Dorplein. In 1963 kwam er een einde aan deze bijzondere lagere Sint Joseph school met de opening van de Sint Andreas school op 8 juni 1963.

Drie oud-leerlingen van die oude bijzondere lagere school Sint Joseph van Dorplein, Geert van Winkel, Louis Duisters en Giel Stollman, hebben het initiatief opgenomen om een reünie te organiseren. Zij willen deze reünie op de eerste plaats organiseren voor de klasgenoten waarbij zij zelf in de klas hebben gezeten. We hebben het dan over de geboortejaren 1946 en 1947. Alle andere oud-leerlingen tot en met 1949 van de Sint Joseph school van Dorplein zijn natuurlijk ook welkom. Je kunt je voor deze unieke reünie aanmelden tot uiterlijk 1 februari 2024. Het is de bedoeling deze reünie te organiseren op zondag 26 mei 2024.

Voor het programma van die dag op zondag 26 mei denken zij aan de volgende onderdelen:

  • Samenkomst in de theaterzaal van de Cantine
  • Welkomstwoord en mededelingen
  • Informatie over de Sint Joseph school
  • Maken groepsfoto
  • Wandeltocht door het Dorplein van onze jeugd
  • Diapresentatie van oude foto’s van Dorplein
  • Gezellig napraten

Ook zijn zij geïnteresseerd in oude foto’s uit jullie jeugd in Dorplein. Breng deze foto’s mee dan kunnen ze samen worden bekeken en eventueel kan er gezorgd worden voor een kopie.

Dus neem contact op met een van hun via de mail of telefoon.

Een Dorpleinse groet van,

Geert, Louis en Giel

 

Geert van Winkel
gvwsfl@hotmail.com
06 3045 7014

Louis Duisters
l.duisters@outlook.com
06 1239 4891

Giel Stollman
martengiel@gmail.com
06 2953 7209

Foto: Sint Joseph school (klas 5 en 6) op schoolreisje naar Schiphol in 1958; collectie J. Duis Budel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud