De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Van Maaseik naar Dorplein

We hadden familiedag. Met twaalven gingen we naar Maaseik. Het stadje aan de Maas heeft iets buitenlands. Alsof het veel verder weg ligt, ergens in Wallonië of zo. Onze gids Patriek stond ons op de markt op te wachten. Bij het standbeeld van de schilders Jan en Hubert van Eyck. Vol enthousiasme ging hij los. Wat wist hij veel. En hij doorspekte zijn verhalen met typisch Limburgse humor. Hoewel hij naar eigen zeggen een “inwijkeling” was. Hij was niet geboortig van Maaseik.

Meer dan 4000 jaar geleden woonden er al mensen op die plek. Die bleven er niet, ze trokken verder. Ook de Romeinen woonden er een tijd. De heirbaan Maastricht-Nijmegen lag vlak bij en moest beschermd worden. Volgens onze gids begon de echte geschiedenis rond 700 met de zusjes Harlindis en Relindis. Hun vader stichtte een klooster voor hen daar aan de Maas. In 952 werd dit eigendom van de bisschop van Luik. De Maas stroomde nogal eens binnen in het klooster. Ook de huizen er omheen werden grondig schoongemaakt door de rivier. Rond 1230 werd een nieuwe nederzetting begonnen op een hogere en drogere plek. Vanaf toen heette het Alden-Eik en Nieuwen-Eik. Gewoon omdat er veel eiken stonden. In het wapen van Maaseik vind je een eikentak. Patriek ging niet zo ver dat hij de inwoners eikels noemde. Nieuwen-Eik overvleugelde Alden-Eik vooral omdat er een haven was. De gids leidde ons door gans Maaseik. Het was meer dan de moeite waard.

De cicerones (gidsen) van Dorplein zijn ook zo bezig. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde deskundigheid worden de bezoekers rondgeleid. Ze vertellen over het ontstaan van Dorplein. Lang niet zo oud als Maaseik, maar zeker zo interessant.

Dorplein dankt zijn bestaan aan een Waalse zinkfabriek. De gebroeders Dor zochten hier in de omgeving grond voor de bouw van hun fabriek. Het had niets gescheeld of ze was in Weert gekomen. In de buurt van Sluis 16. Gelukkig waren de burgemeester en de pastoor faliekant tegen. Anders was er nooit geen Dorplein geweest. Het werd de Hei op het snijpunt van drie provincies: Noord-Brabant, Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. Ver van de bewoonde wereld, zodat niemand last had van de vuile rook die uit de schoorstenen kwam. Emile Dor had een tekening gemaakt van le Project de Dorplein. Een dorp dat gebouwd zou worden vlak bij zijn fabriek. Hij noemde het Village Nouveau. De gemeenteraad van Budel maakte daar in 1893 Dorplein van. In datzelfde jaar werd er al 150 ton zink geproduceerd. Er werd een begin gemaakt met de bouw van de woonhuizen. De fabriek groeide uit tot een kolos met heel veel schoorstenen. Het dorp groeide mee.

Wil je het hele verhaal horen kom dan zondag 29 oktober 2023 om 14.00 uur naar Gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1. De cicerones staan klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je hoeft je niet vooraf aan te melden. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoel en rollator vriendelijk.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Telefoon +31 495 492598 of +31 6 2296 1675. Mailen kan ook: ciceronesdorplein@gmail.com

Door: Thierry d’Ensebroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud