De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

“Succesvolle bijeenkomst in Budel-Dorplein werpt licht op Online Veiligheid en Fraudepreventie”


In Budel-Dorplein vond afgelopen woensdagmiddag 20 september een inspirerende bijeenkomst plaats, gewijd aan het belangrijke thema fraude, oplichting en cybercriminaliteit via het internet.

De seniorenvereniging, in samenwerking met lokale partners, maakte dit evenement mogelijk om het besef en waakzaamheid te vergroten en praktische kennis te delen over het voorkomen en aanpakken van online criminaliteit en de bijkomende schade.


De voorzitter van de seniorenvereniging leidde de middag in, waarna wijkagent Danny Claes en zijn collega David van Eijk uitleg en informatie deelde. Hun boeiende presentaties belichtten de essentie van computercriminaliteit, met de nadruk op veelvoorkomende aanvallen zoals phishing via e-mail, sms en WhatsApp, evenals identiteitsfraude.


Het publiek, bestaande uit geïnteresseerde en bezorgde burgers, vertoonde een actieve betrokkenheid door waardevolle vragen te stellen, die vakkundig werden beantwoord door David en Danny. Bovendien werden aandachtspunten en tips gedeeld om de kans op online oplichting te verkleinen, zoals het controleren van de afzender van onbekende e-mails, het installeren van betrouwbare antivirussoftware, waakzaam zijn met onduidelijke updates voor apparaten en voorzichtig zijn met het openen van verdachte bestanden.


Deelnemers kregen ook belangrijke waarschuwingen mee: financiële instellingen zullen nooit om uw pincode vragen of medewerkers sturen om u thuis op te halen. In het geval van twijfel ook wel een “niet-pluis” gevoel genoemd, moet u het contact onmiddellijk verbreken. Praat erover met uw omgeving en doe altijd aangifte bij de politie!


Verdere informatie kan gevonden worden op websites zoals www.veiliginternetten.nl en https://wwwfraudehelpdesk.nl . Hierdoor kunnen deelnemers hun kennis en vaardigheden op het gebied van online veiligheid verder ontwikkelen.


Wij bedanken de organisatoren, waaronder de seniorenvereniging Dorplein, de WMO-commissie Dorplein Uniek, Gemeenschapscentrum de Schakel en Sociaal Makelaar en natuurlijk wijkagent Danny Claes en collega David van Eijk, voor het faciliteren van deze waardevolle en informatieve bijeenkomst.


In een tijd waarin digitale veiligheid van essentieel belang is, blijft Budel-Dorplein zich inzetten om haar inwoners te beschermen en hen te helpen online bewustzijn en weerbaarheid op te bouwen.


Mariette Claessens
Sociaal makelaar Budel-Dorplein, Budel-Schoot en Soerendonk

Foto: Mariette Claessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud