De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Dit is geen Zweeds maar Weerts ( in mijn eigen spelling ). “Ik zou zo graag”. Zo begint een bekend Weerter carnavalsliedje. Ik zou zo graag naar Weert fietsen. Maar niet langs het kanaal. Saai fietspad en veel verkeer. Nee, via de Laura bossen of Altweerterheide. Dan moet ik eerst naar Loozen. Niks mis mee natuurlijk. De sluis over. Langs de andere kant terug. Een paar jaar geleden zat het daar vol met eiken processie rupsen. Dan de Laurabossen, enz. Dat is wel een heel eind om. Ik doe dit dus niet. Een fietsbrug aan het einde van de Havenweg. Zoals in Bocholt, dat is de oplossing. Iedereen blij. Aan deze kant omdat we naar groot Weert kunnen. Altweerterheide, Tungelroy, Stramproy, Zwartbroek. Aan de andere kant omdat ze naar Cranendonck kunnen. En de grens over naar België. Hamont, Achel, Pelt. En niet te vergeten de Groote Heide. Veel meer mogelijkheden nog dan het Kempen Broek. Eigenlijk ligt heel midden Limburg, Oost Brabant en Belgisch Limburg noord dan open. Met de e-bike een fluitje van een cent.

In juni is de Dorpsvisie gepresenteerd in de Schakel. Met veel enthousiasme worden de plannen toegelicht. Het is de weerslag van 666 enquête formulieren. Een van de onderwerpen is recreatie. Daarin wordt de fietsbrug, “recreatiebrug”, genoemd. We zijn er heel blij mee. Samen met de wandelroutes en de fietsroutes een prima gelegenheid om Dorplein recreatief op de kaart te zetten. Wat mis ik hier in? Concrete plannen, ideeën, de stand van zaken. Ik wil veel meer mensen laten genieten van ons beschermd dorpsgezicht. Van onze mooie natuur, van de rust in ons unieke dorp. Van het water en de wandelingen. En wat willen we als we gewandeld hebben? Even uitpuffen op een terras bij een café. Als we fietsen, even stoppen bij een terras. Als we de hond uitgelaten hebben, even wat drinken en kletsen met anderen. In de Dorpsvisie is hier aandacht voor. Dit heet de café functie. Bij de nieuwe Schakel, of bij de Cantine of bij d’n Opkikker. Misschien zelfs bij de kerk. Het zou een prima plek zijn voor een café met terras. Centraal gelegen, parkeerplaatsen genoeg. En er werd trouwens altijd al wijn gedronken.

Veel is mogelijk als we het met z’n allen willen. De cicerones ( gidsen ) van Dorplein dragen hun steentje bij. Je ziet ze geregeld door het historische fabrieksdorp lopen. In blauw met oranje aan het hoofd van een groep zeer geïnteresseerde bezoekers. Iedereen kan dit meemaken.

Wil je zien en horen hoe uniek Dorplein is? Iedere laatste zondag van de maand is er de vrije inloop. Voor deze maand zondag 30 juli bij Gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1. Om 14.00 uur staan de cicerones klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers,Tel: +31495492598 / +31622961675, mail: ciceronesdorplein@gmail.com

door: Thierry d’Ensebroeck
foto + bewerking: ©Jack Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud