De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Een Dorpleinse hobbykweker, die oude en vergeten appelsoorten kweekt, is er (bij toeval) in geslaagd om appels te kweken die een afwijking hebben in de standaard rode kleur. Het gaat hier om het oude ras de Notarisappel.

De appelboompjes in zijn kweektuin, ze staan naast een veldje hortensia’s, hebben per ongeluk meststof van de hortensia gekregen. Deze worden jaarlijks gekleurd met “hortensiablauw”. Dit is een kleurstof in de vorm van aluminiumsulfaat die medio augustus wordt toegevoegd aan de grond om de bloemen van de hortensia een blauwe kleur te geven.

De appels van één appelboompje kleurden in dat jaar blauw. Het jaar daarop kreeg de appelboom geen meststof van de hortensia maar verkleurden de appels toch. Op zich bijzonder want normaal gesproken worden de bloemen van een hortensia alleen blauw in hetzelfde jaar als dat de kleurstof wordt toegevoegd. Van de “Blauwe” appelboom die de meststof de jaren daarop niet kreeg, bleven de appels blauw kleuren. Waarschijnlijk een spontane DNA mutatie door het Aluminiumsulfaat. De “gemuteerde” appel heeft nu, voorlopig, de naam Notary Blue gekregen.

Omdat het wel een leuk gezicht was heeft hij de appels geënt om te kijken of de geënte versie ook die kleur kreeg. Dat was het geval.

Het is echter nog niet zover dat de Notary Blue naar de veiling kan. Om de appel als ras te kunnen registreren moeten er diverse stappen doorlopen worden. De eerste stap is; dat de boom op diverse locaties zijn eigenschappen behoudt.

De Notary Blue is weliswaar een echte boom, maar op boomgaardformaat. Dat betekent dat het boompje niet groter wordt dan zo’n 2 á 2,5 meter. Op zich ook weer positief want dan past hij straks ook in de iets kleinere tuin.

Voor wie de Notary Blue eens wil proberen kan zich aanstaande zaterdag aanmelden via  notaryblue23@gmail.com. Er zijn 25 exemplaren voor de proef beschikbaar. De bomen worden gratis verstrekt.

De hobbykweker is op zoek naar liefhebbers die zo’n boompje in zijn tuin wil planten. Als tegenprestatie levert de ontvanger digitaal gegevens over groei, gezondheid, bloei, bevruchting en kleurstabiliteit van de appel.

Bij aanmelding, een mailtje sturen is voldoende, ontvang je een formulier waarin wordt gevraagd naar je gegevens. Vervolgens krijg je informatie over het afhaaladres. Om diefstal te voorkomen wordt de huidige en nieuwe locatie niet openbaar gemaakt.

 

Foto: ©Notary Blue

Tag Cloud