De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Voorjaar in het berenbos

We lopen door het Berenbos. De zon schijnt uitbundig. De schaduwen van de bomen vormen een traliehek op het pad. Links en rechts beginnen de braamstruiken uit te lopen. De diepe roffel van de Grote Bonte Specht klinkt in de verte. De Kleine Bonte Specht antwoordt met zijn knetterend roffeltje. Dan is het trio compleet: de Groene Specht lacht ons van verre uit. Hij achtervolgt ons door het hele bos. We horen een hond blaffen. Nee, geen hond, die blaft vaker achter elkaar. Dit is een ree, die blaft een keer en stopt dan een halve minuut. We ontmoeten wandelaars met de honden los. Ze vinden het zalig hier. Misschien wel zaliger dan in het losloopgebied bij de Looserplas. Af en toe verstoort een straaljager van Kleine Brogel de stilte. Wat een paradijs zou Martin Bril zeggen. Nu de rokjes van damesrokjesdag nog.

Als de Zink niet hier gekomen was maar in Weert. Dan hadden we geen Dorplein gehad. Dan was het hier nog hei. Met hier en daar een schraal boompje. Vennen en poelen met wat salamanders. Konijnen op de hei. Af en toe een stroper. Of een andere jager, de havik. In de zomer schapen met een herder en zijn hond. De wol werd in een van de vennen gewassen. En langs het kanaal geen weg maar een jaagpad. Een paard trok de trekschuit twee keer per week naar Den Bosch. Verder kwamen er geen mensen. Die uit Budel, Lozen en Hamont vertrouwden het niet op de hei. Het spookte er en je kon er beroofd worden door struikrovers.

We hadden geen Cantine gehad. En dus geen asielzoekers en uitzendkrachten. Maar ook geen theater in de Cantine. Geen kerk, geen Witte villa, geen prisonneke, geen school, geen theetuin, geen Looserplas, geen Routje, geen berenveld, later Berenbos. André Dor, zoon van Lucien Dor, stopte rond 1939 met het berenveld. Er werden eiken en beuken geplant. Met een paar prachtige lanen. In de zestiger jaren gebruikte de fabriek zware stookolie voor de ovens. De bomen leden hier enorm van.

In 1973 kwam de nieuwe fabriek. De leiding besloot het Berenbos te revitaliseren. Alle dood hout werd verwijderd. Tonnen stikstof!!! werd in de grond gewerkt. Nieuwe bomen aangeplant. Helaas geen beuken en eiken. Berken, elzen, esdoorns, robinia’s. Zo werd het een heel gevarieerd bos, voor elk wat wils. Prachtig om doorheen te lopen.

Kom naar Dorplein om al het moois wat er wel is te zien en de verhalen erover te horen. Om 14.00 uur staan de cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. Zondag 26 maart om 14.00 uur bij Gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding?
Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers.
Telefoonnummer +31495492598 of +31 6 2296 1675.
E-mail ciceronesdorplein@gmail.com

Door: Thierry d’ Ensebroeck

Foto: © Jack Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud