De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Kerkstraat Boshoven voor de oorlog:
“Fien trek diene jas en dien klump aan. Hi-j es ut knik en tuitje. Bring det noa os pap op Beul febriek.”

Fien doet wat moeder haar opdraagt. Ze verlaat het huis via de achterdeur. Op het eind van de Kerkstraat staat Truus van Frans de Smeed op haar te wachten. Ze lopen het zandpad op met links koren en rechts bieten. Ze kruisen de spoorlijn en gaan richting sluis 16. Een paar andere meisjes uit Boshoven sluiten bij hen aan. Het is lekker weer, ze zingen een liedje wat ze op school hebben geleerd. Een paar meisjes uit Weert sluiten aan. Ze houden afstand. Die van de stad hebben het hoog in de bol. De vriendin van Fien vertelt over de overval op Sjeng van Teunejansdoor. Hij liep vorige week op het pad van de sluis naar de zinkfabriek. Onderweg werd hij overvallen door drie schavuiten. Ze wilden zijn geld hebben. Hij had niks bij zich. Hij kreeg zijn loon pas op vrijdagmiddag. Ze sloegen hem in elkaar en lieten hem voor dood achter. Een paar mannen die terugkwamen van de vroege “charge” aan de ovens vonden hem. Ze namen hem mee naar huis. Hij ligt in het ziekenhuis. De meisjes werden gewaarschuwd door de moeders. Ze moesten goed bij elkaar blijven en opletten. Er werd ook verteld dat het kon spoken op de Lang Hei. Maar dat was ’s nachts en nu was het overdag. Gelukkig konden ze aansluiten bij een paar mannen die op weg waren naar de fabriek voor de avondploeg. Van ver zagen ze de lange rij schoorstenen. Na een goed uur lopen kwamen ze aan bij de ovens. De hitte kwam hen tegemoet. De vader van Fien was aan het werk. Hij had een leren voorschoot aan. Een zakdoek om de nek en een pet op. Aan zijn voeten droeg hij klompen. Het zweet droop van zijn gezicht en armen. Zwaar werk dat zinktrekken. De meisjes gaven de boterhammen en het drinken af. Ze zwaaiden nog een keer. Toen begonnen ze aan de terugweg. Blij dat ze weg konden. Het was er zo heet. De zon begon al ze zakken boven Budel. De kerktoren stak helder af tegen de oranje lucht. Voor donker waren ze terug in Boshoven.

Het pad bestaat niet meer. Misschien hier en daar nog een stukje. Er is een asfaltweg gekomen langs het kanaal. De ovens en trouwens de hele fabriek zijn vervangen. De wegen zijn verhard en de straten van Dorplein hebben namen gekregen.

Wat gebleven is: de huizen van toen. Dorplein van rond 1900. Met zijn Waalse uitstraling. Een beschermd dorpsgezicht en 14 monumenten.

Kom naar Dorplein om al het moois van het historische dorp te zien en de verhalen erover te horen. Om 14.00 uur staan de cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden.

Zondag 26 februari 2023 om 14.00 uur naar Gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Telefoon +31495492598 of +31622961675, e-mail: ciceronesdorplein@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Door: Thierry d’ Ensebroeck
Foto: © J. Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud