De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

In Natuur -en Milieucentrum (NMC) de Ijzeren Man wordt op dinsdag 10 januari 2023 een lezing gegeven over de Hoort en het Ringselven in Budel-Dorplein.

Hans de Mars neemt de toeschouwer mee in zijn lezing: “Ringselven & de Hoort; over grenzen en gradiënten* in een geheimzinnig natuurgebied.

Het Ringselven bij Budel-Dorplein zullen velen vanaf de doorgaande wegen wel kennen. Maar wat daarachter de bossen verder nog schuilgaat blijft vaak toch gissen. Grote delen zijn namelijk vrij lastig bereikbaar of liggen op privéterrein. Het is bekend om zijn grote vogelrijkdom en omvangrijke galigaanvegetatie.

De hand van de mens is in dit gebied nergens ver weg. Tot op heden hebben tal van de ingrepen vanaf het midden van de 19e nog altijd invloed op het huidige karakter van het natuurgebied. De grote zinkfabriek is daar weliswaar een van de meest in het oog springende exponenten van, maar zeker niet de enige. En hoe vreemd dat ook klinkt, zelfs de Maas speelt hierbij tot vandaag de dag een flinke rol.

Verschillende bijzondere soorten zijn hier de afgelopen 50 jaar verdwenen. Toch herbergt het Ringselven-De Hoort nog steeds op tal van plaatsen verrassend hoge natuurwaarden. In de lezing zal worden stil gestaan bij de bijzondere landschappelijke en historische ontwikkeling van het gebied maar wordt ook uitgebreid ingegaan op de bijzondere natuurwaarden die daar mee samenhangen. En ondanks de signalen van achteruitgang zijn er nu ook weer hoopvolle ontwikkelingen te melden.

De spreker Hans de Mars is senior-adviseur/teamcoördinator Ecohydrologie & landschapsontwikkeling bij Royal HaskoningDHV in Maastricht. Hij is al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw betrokken bij de verdrogingsproblematiek in Limburg. In het begin 2022 gepubliceerde boek ‘’Eiland van Weert’’ van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg verzorgde hij een hoofdstuk over het Ringselven.
De lezing begint om 19.30 uur. De entree bedraagt €2,00. Dat is inclusief koffie of thee.
NMC De Ijzeren Man ligt aan de Geurtsvenweg 4 in Weert.
De lezing wordt georganiseerd door IVN natuureducatie Weert e.o..

Bron: NMCweert.nl
Foto: ©Jack Roosen
*Gradiënt: geleidelijk verloop van bijvoorbeeld nat naar droog, voedselrijk naar voedselarm, licht naar donker enz.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud