De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Waarom jaren rondlopen met een idee als het zo zinvol is om het uit te voeren? Dat dacht een inwoner van de Sint Servaasstraat in Budel-Dorplein. Toen ze dit vertelde aan een paar buurtgenoten kwam er bijval. . . .

Sinds een aantal weken hangt er aan de Sint Servaasstraat in Budel-Dorplein een Automatische Externe Defibrillator meestal afgekort als AED. Het is een privé initiatief maar hij is beschikbaar voor iedereen die hem nodig heeft. Hij is ook aangemeld bij het landelijke reanimatie oproepsysteem HartslagNU. Dit is gekoppeld met de 112-alarmcentrale. Als daar een melding binnenkomt van een hartstilstand, worden direct hulpverleners ingeschakeld om te gaan reanimeren. Een aantal krijgt een oproep om een AED op te halen. Dat kan dus ook die aan de Sint Servaasstraat zijn.

Jac Duis van stichting AED Cranendonck werd benaderd voor advies. Hij heeft geholpen bij de aanschaf. De AED in de Sint Servaasstraat wordt tevens opgenomen in het onderhouds -en inspectiesysteem.

Omdat het belangrijk is dat een AED ook bediend kan worden als het nodig is werd er door de bewoners zelf een cursus georganiseerd. Onder professionele begeleiding van instructeur Anneloes Duisters, van Anneloes Opleidingen, werd vorige week woensdag een cursus verzorgd in De Schakel in Budel-Dorplein. Maar liefst 11 bewoners volgden de cursus.
Hoewel het een serieuze aangelegenheid is was het een gezellige avond.

De bewoners hebben laten zien dat er niet alleen saamhorigheid is tijdens de jaarlijks barbecue maar ook als het op acuut gezondheidsgevaar aankomt.

Foto: Ingrid Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud