De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Dorplein en de zinkfabriek

De zinkfabriek is dicht. Honderd dertig jaar nadat ze in 1892 werd gesticht. Het is stil op de fabriek. Er wordt geen ons zink meer gemaakt. De prijs van gas en stroom is veel te hoog. Niemand van het personeel wordt ontslagen. Iedereen helpt bij het onderhoud. Gelukkig is Dorplein niet meer afhankelijk van de fabriek. Ze sponsoren wel heel royaal. In het begin was dit heel anders. De fabriek bepaalde alles in het dorp. De huizen die gebouwd werden. Hotel St.Joseph (de Cantine). de Witte Villa (woonhuis van Emile Dor). De kerk. De school. De Carrées Mulhousiens (de arbeiders woningen). Men riep verengingen in het leven. Les Echos de Dorplein. De voetbalclub, de postduiven vereniging. De toneelclub. In de Cantine was een keuken. Een bakkerij. Een kapel. Een ziekenzaal. Een kleuterschool. Twee boerderijen. De Stal en Boszicht. Een interneringskamp, Kamp Budel. Het Berenveld. Er was stromend water. Er was stroom. Grote tuinen voor groenteteelt. Zelfs een gevangenis (Prisonneke). Geboorte, ziekte of dood, de fabriek verzorgde alles. Iets kapot in huis, een seintje naar de fabriek. Er kwam iemand om het te maken. Desnoods kwam de directeur zelf. Er was iemand ziek. De vrouw van de directeur kwam op bezoek. De Dor ‘s waren heel actief in de verenigingen. Aan begin en eind was een slagboom. Af en toe gingen ze dicht. Het was particulier terrein. Rondom de fabriek en op de wegen verharding met zinkassen. De bewoners een mengelmoes van allerlei nationaliteiten. Ze woonden vreedzaam bij elkaar. We kunnen er een voorbeeld aan nemen.

Dit is ons Dorplein. Het dorp van Emile en Lucien Dor. Op de Looserheide, ver van de bewoonde wereld. Niemand die last had van de rook uit de schoorstenen.

Stilgelegd vanwege de hoge energieprijzen. We hebben voor 500 miljard gas in de Groningse bodem. Een deltaplan voor Oost Groningen is nodig: Maak alle huizen zo snel mogelijk aardbeving bestendig. De kennis is in de wereld aanwezig. Zie bijvoorbeeld Californië en Japan. Los ons energieprobleem op en pomp dat gas zo snel mogelijk op.

Intussen gaan we in ons vredige, groene Dorplein door met rondleidingen geven. Het is meer dan de moeite waard. Elke keer krijgen we opmerkingen zoals: Ik wist niet dat dit hier allemaal was. Wat is het hier apart. Ik kom nog eens terug.

Kom zondag 30 oktober naar Gemeenschapscentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1. Om 14.00 uur staan de  cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding o.l.v. een cicerone? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Telefoon 0031 495 492598 of 0031 6 2296 1675; e-mail: wim.cremers48@gmail.com of ciceronesdorplein@gmail.com

Tekst: Thierry d’ Ensebroeck
Foto: © J. Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud