De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Nyrstar, de zinkfabriek in Budel-Dorplein, gaat nog eens een zonnepark aanleggen.
De gemeenteraad van Cranendonck heeft hier onlangs goedkeuring voor gegeven.

Het gebied aan de noordkant van de fabriek (tussen fabriek en fabrieksstraat én tussen fabriek en de spoorlijn naar Weert) komt op een “plek van 46,6 hectare en bestaat uit 105.000 zonnepanelen”, aldus Statkraft, de uitvoerder van het project. Van de 46,6 hectare zal ruim 5,3 hectare groengebied worden.
Nyrstar wil het Solarpark eind 2023 operationeel hebben.
“De panelen leveren samen een vermogen van zo’n 58 MWp (MegaWattpiek) en produceren voldoende elektriciteit voor ruim twaalfduizend huishoudens in de regio. Daarnaast wordt een deel van de opgewekte energie geïnjecteerd in de fabriek van Nyrstar. Daarmee levert het zonnepark een substantiële bijdrage in de verduurzaming van de energievoorziening van de gemeente Cranendonck en Nyrstar.”

Als dat project is afgerond wil Nyrstar ook nog een zonnepark, groot 15 hectare, aanleggen voor eigen gebruik.

Vier jaar geleden legde Nyrstar ook al een zonneweide aan op de voormalige jarosietvelden achter de fabriek. Daar liggen 155.00 panelen.

CDA, Cranendonck actief en VVD stemden allen voor het plan. Pro6 had blijkbaar vooraf geen eigen standpunt want zij hadden het betoog van de wethouder en een schorsing nodig om uiteindelijk ook in te stemmen.
Elan stemde tegen. Zij hebben de waarschuwing van een deel van de Dorpleiners en Vliegveld Budel (Kempen Airport) ter harte genomen. Zij vrezen voor meer overlast van vliegverkeer. Piloten kiezen voor opstijgen en landen liever geen aanvliegroute over zonnepanelen. Dat betekent dat de overlast voor Budel-Dorplein, als de piloten uitwijken voor de zonnepanelen, groter wordt.

Nyrstar kan dus aan de slag. Dat betekent dat straks de noordzijde van de fabriek tot aan het spoorlijn vol ligt met zonnepanelen.

Foto: © J. Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud