De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Nieuwjaarszingen gaat ook in Budel-Dorplein door. Vrijdag 31 december 2021 kunnen kinderen tussen 8.00-12.00 uur hun “körrefke” al zingend laten vullen.

Volgens oude traditie gaan de kinderen van Dorplein op de laatste dag van het jaar Nieuwjaarszingen. Ze gaan de deuren langs en zingen bij elk huis het liedje “vrouwke, vrouwke, nijjoar gève”. Het doel ervan is om geld, snoep of andere traktatie te verzamelen voor een goed doel; zichzelf.

De laatste jaren ondersteunt ook de gemeente deze traditie door de kinderen te ontvangen op het gemeentehuis alwaar ze een traktatie krijgen als ze het liedje hebben gezongen. Vanwege corona doet de gemeente dat dit jaar niet om grote groepen mensen op het gemeentehuis, en in Budel, te voorkomen.

nieuwjaarzingen1.gif

In navolging van Gastel en “Zurrik” (Soerendonk) is ook in Budel-Dorplein het initiatief opgepakt om de kinderen in het eigen dorp op te roepen toch te gaan zingen.
Zingen met gezond verstand wel te verstaan.
Dat betekent dat de kinderen zoveel mogelijk alleen lopen. Dat de begeleiders op voldoende afstand blijven en dat de bewoners de traktatie klaar leggen bij de deur of op afstand aanbieden.

Buurtplatform Dorpleinuniek ondersteunt de actie. “Als het buiten gebeurt en op gepaste afstand zie ik geen probleem. Ieder kan toch wel een “verzetje” gebruiken in deze tijd., aldus een woordvoerder van het platform.
De gemeente Cranendonck is ook om een mening gevraagd. Zij heeft (nog) geen kans gezien te reageren.

Ken je het liedje nog? Vrouwke, vrouwke nijjoar gève. Ge zult verdeene ‘t euwig lève. ‘t Euwig lève is bèter gewonne, dan vur …

Nee? Download hem dan hier: Tekst Vrouwke vrouwke nijjoar gève

https://www.dorpleinuniek.nl/wp-content/uploads/2007/12/nieuwjaarzingen3.gif

Comments on: "Nieuwjaarszingen in Dorplein gaat door" (1)

  1. […] gaat ook in Budel-Dorplein door zo meldt Dorplein Uniek.nl Vrijdag 31 december 2021 kunnen kinderen tussen 8.00-12.00 uur hun “körrefke” al zingend laten […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud