De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Dorplein in de regen

Als het regent wordt alles nat. De bomen, de straten, de huizen, de auto’s, de mensen.
Alleen kinderen en dieren hebben er geen last van. De kinderen springen met plezier in de waterplassen. Ze willen elkaar stiekem nat maken. Er komt water in hun laarsjes. Dan komen ze binnen en hebben ze “naters”. De durvers proberen hoe diep het water in de sloot is. Te diep voor hun laarsjes en dus ook “naters”. De vogels schuilen onder een boom of struik. Alleen als de maag knort komen ze tevoorschijn.

Piet, de roodborst, is een uitzondering. Hij trekt zich niets aan van de regen. Vrolijk huppend pikt hij in de grond of in het gras. Wat vindt hij daar allemaal? Insecten? Maar welke? Ik weet het niet. Tussendoor zorgt hij ervoor dat geen ander zijn territorium binnendringt. Want dat is van hem het hele jaar door. En als het ’s winters koud is tikt hij zachtjes tegen het raam. Hij ziet in zijn spiegelbeeld een concurrent die verdreven moet worden. De eekhoorn is ook actief. De hele dag door racet hij heen en weer. de boom in om een noot te pakken. Verstoppen voor de winter. In de grond, in het gras, in een oud nest of in de composthoop.

Dorplein is ook mooi in de regen. Zelfs in de stromende regen. Het is de schoonheid van het onvergankelijke, het eeuwige, het enige. De glans van de daken, van de muren, van de hekwerken. Alles wordt warmer, voller, intenser in de regen. Zelfs als het giet. Door de spijlen van de neerplenzende druppels zie je de honderd twintig jaar oude huizen stralen. Alsof er van binnen licht naar buiten komt. En je krijgt het gevoel dat de zon schijnt. Wat moeten de mensen die er wonen zich bevoorrecht voelen. Wonen in zulk een dorp is uniek. De Cantine glanst van trots omdat ze al 123 jaar staat te pronken aan de Hoofdstraat. Het prisonneke straalt van eenvoud en finesse. Voor de beauty van Dorplein schieten woorden tekort.

Wie genoeg praatstof hebben over Dorplein zijn de cicerones, de gidsen. Bijna dagelijks zijn ze op pad met een groep. Onvermoeibaar vertellen ze de verhalen over Dorplein. Over hoe het ontstaan is en zich ontwikkeld heeft. Over de natuur en de mensen van vroeger.
Wil je dit ook een keer meemaken? Elke laatste zondag van de maand staat om twee uur ’s middags bij De Schakel, St. Barbaraweg 1, een gids klaar om je rond te leiden. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Deze maand op zondag 31 oktober.
De bijdrage per deelnemer is twee euro. Kinderen tot 12 jaar zijn vrij. De route is rollator en rolstoel vriendelijk. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en er is geen pauze. Vanwege corona worden de groepen niet groter dan 12 deelnemers. Weer of geen weer, de rondleiding gaat altijd door.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Sint Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Telefoon 0495-492598 of 06 2296 1675. E-mail w.cremers@chello.nl.

Thierry d’ Ensenbroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud