De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

April in Dorplein


Zondagmiddag en zonnig zacht weer op de parkeerplaats bij de Schakel in Dorplein. Het staat vol met auto’s. De meest uiteenlopende merken. Japanners, Duitsers, Amerikanen en vooral Fransen. En zo divers is het ook met de honden die uit de kofferbak of van de achterbank springen. Een paar soorten ken ik wel. De Duitse en Mechelse herder, de teckel en de husky. Ook is de labrador favoriet. Zwart of bruin en een enkele witte. Hier houdt mijn kennis van de canus domesticus op. Aan de soort hond kun je een beetje het karakter van de baas aflezen. De teckel heeft een baas die erg vasthoudend is. Je ziet het al meteen bij het uitstappen. De teckel wil meteen ervandoor. Achter de andere honden aan. De baas denkt daar heel anders over. De lijn staat strak en gespannen. De teckel zal zich moeten voegen. En zo gebeurt het ook. De hazewindhond heeft een marathonloper als baas. En wie zal de machobaas zijn van de rottweiler? Je ziet de fraaiste exemplaren voorbijkomen. Van wit tot zwart, van groot tot klein, van dik tot dun, van effen tot geheel gevlekt. Martien Gaus zou zijn hart hier kunnen ophalen. En hij zou heel wat baasjes en bazinnetjes nog veel kunnen leren over de omgang met honden.
Er wordt deze zondag ook veel gewandeld. Niet alleen om de Looserplas, maar ook door het oude dorp. Bij het bord met de wandelroutes staat een ouder echtpaar. Ze zijn net uit een eco-auto gestapt. Allebei helemaal klaar voor een stevige wandeling. Meindl wandelschoenen, lange wollen Falke kousen. Hij in half lange wollen broek, zij draagt een grijsachtige wollen rok. Groene loden mantels en wax hoeden. Op haar rug hangt een rugzakje en hij torst een grote verrekijker en een I phone. En ze hebben beiden grijs haar, zij in een knot en hij met baard. De wandelroute op het bord wordt uitvoerig vergeleken met die op de I phone. Op gedempte toon wordt beschaafd overlegd welke route ze zullen nemen. Die van 3,5 of 7 of 10 km. Ik sta te popelen om ze wat wegwijs te maken. Te vertellen over de gebroeders Dor en de zinkfabriek. Over de Cantine en ’t Prisonneke, over de carrés Mulhousiens en de witte villa. Ik doe het niet, ik wil me niet opdringen. Ze zullen wel terugkomen als we in de zomer weer rondleidingen gaan doen. Er zijn al diverse groepen die een voorlopige afspraak hebben gemaakt.

Foto: J. Roosen


Wil je dit ook dan kun je terecht bij de coördinator van de rondleidingen: Wim Cremers, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl


Thierry d’Ensebroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud