De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Koelvijvers
Foto’s: Jack Roosen

Nyrstar in Budel-Dorplein heeft grootse plannen met de uitbreiding van hun zonnepark zo maakte zij onlangs bekend. Het bestaande park uit 2018 met zo’n 155000 panelen, dat gevestigd is op de voormalige “jarosietvelden”, wordt als het aan het bedrijf ligt verdubbeld.

 

Spaarzaam

Het bedrijf Solarcentury heeft van de eigenaar van Nyrstar, Trafigura, opdracht gekregen voor het maken van een plan, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Zij waren ook betrokken bij het eerste park.

Nyrstar is erg spaarzaam met delen van informatie. Het bedrijf wil niet inhoudelijk reageren. “Het huidige stadium is veel te prematuur voor nadere berichtgeving. Indien de plannen meer concreet worden zal er meer communicatie volgen” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Een woordvoerder van de gemeente Cranendonck bevestigt op de hoogte te zijn van de plannen. “Deze ideeën zijn met ons gedeeld, vanuit de gemeente werken wij nog aan een officiële reactie.”

 

Hoogste natuurwaarden

Het nieuw aan te leggen park zou een gebied bestrijken ten noorden van de fabriek nabij de spoorlijn Budel-Schoot – Weert én een gebied ten zuiden van het bedrijf, de driehoek Hoofdstraat-Fabrieksstraat- fabriekssloot, waaronder de oude vuilstortplaats. Het zogenaamde Heilig Hartpark zou buiten het gebied vallen.

Opmerkelijk is dat in het plan ook de zogenaamde koelvijvers, naast de parkeerplaats van Nyrstar, zijn ingetekend als locatie voor zonnepanelen. Dit zou betekenen dat de koelvijvers zouden moeten verdwijnen. In de plannen van het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC) staan de koelvijvers nog aangemerkt als hoogste natuurwaarden in het plangebied.

Volgens de woordvoerder van de gemeente kunnen de ingetekende panelen op de koelvijvers ook nog uitgegumd worden. “Juist vanwege het willen gebruiken van gronden met natuurwaarden zijn de plannen nog onderwerp van discussie en zeker niet definitief.”

 

Energie coöperatie Cranendonck

De gemeente Cranendonck heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel. In de profielschets van de huidige burgemeester was dat zelfs een belangrijk aspect.

Op welke wijze kunnen de bewoners van Budel-Dorplein straks mee profiteren van de zonnepanelen in hun “voortuin”? Hoe worden de lasten en lusten in evenwicht gebracht?

“Over hoe inwoners kunnen profiteren wordt ook nog gesproken, hier is ook de Energiecoöperatie Cranendonck bij betrokken”, aldus de gemeente Cranendonck.

 

Kempen Airport

Op zich hebben bewoners van Dorplein weinig moeite met zonnepanelen op bijvoorbeeld de oude stortplaats. De koelvijvers liggen overigens gevoeliger. Maar als men vervolgens gewezen wordt op mogelijke overlast van vliegveld Kempen Airport wordt dat anders.

Het is bekend dat piloten vanwege het risico niet graag vliegen over zonneparken.

Noud Fransen van Kempen Airport geeft aan dat plaatsing van zonnepanelen op het DIC terrein door diverse ministeries en onderzoeksbureaus is ontraden. “Veiligheid staat voorop voor de bemanningen en passagiers en ook de bewoners van Budel-Dorplein worden hierin meegenomen.

Deze stelling staat nog steeds maar als het gezond verstand bij de lokale overheid en initiatiefnemer niet wordt gebruikt zullen de vliegprocedures gewijzigd worden binnen het vastgelegde circuitgebied.”

Het zou dus kunnen dat door de aanleg van een nieuw zonnepark bij Nyrstar, Dorplein tegen een veld van zonnepanelen aankijkt en extra overlast krijgt van overvliegende “cessna’s”.


Zicht op zinkfabriek vanaf HeiligHartpark

 


Hoek fabrieksstraat – Hoofdstraat

Tag Cloud