De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Loslopen in Dorplein

Foto: ©J. Roosen

Bericht op facebook: “Vanavond negen uur bij de Hoort. Neem een karton Radler mee. Doe jij de pindaas en de chips”. Het is heerlijk weer, ’s avonds geen wind en op het zand bij de plas is het heerlijk zitten. De maan is vol en spiegelt in het water. In de verte snuift een van de vier galloways. Verderop zitten twee jongens een flesje bier te drinken. Het is er zo stil, je hoort je eigen hartslag.

De volgende morgen: wandelaars die langs het water lopen zien de restanten van de avond tevoren. Radler-karton, lege flesjes, lege zakjes van de pinda’s en de chips. Een eindje verder twee bierflesjes keurig rechtop naast elkaar. Hier en daar een leeg blikje. Bij de ingang hangt een lege vuilniszak!!

We zijn heel blij en trots dat zoveel mensen naar Dorplein komen. Maar neem je rommel weer mee of ruim hem op. Kom je weer eens naar Dorplein, kijk dan eens wat verder. Daar heb je het oude Dorplein met al zijn monumenten. Het dorp dat ontstaan is door de komst van een zinkfabriek in 1892. Met eigenaren die uit Wallonië kwamen. En dus werden de huizen in Waalse stijl gebouwd. Vooral de huizen in de arbeiderswijk vallen op. Vier onder een kap maar twee aan twee met de ruggen tegen elkaar. Geen achterom, alleen maar een voortuin. Maar wel groot genoeg om er te tuinieren en wat kippen en dergelijke te houden. En er was een kraan met stromend water in de keuken. En er was elektriciteit, wat voor die tijd heel apart was. De arbeiders met hun gezinnen kwamen hier graag wonen ook al moesten ze vaak een woning met elkaar delen. Maar als ze stopten bij de fabriek moesten ze ook meteen het huis uit.

Oud Dorplein is een cultureel monument wat het bekijken meer dan waard is.

Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Als groep kun je een afspraak maken bij de coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt ook naar de vrije inloop komen. Elke laatste zondag van de maand staan de cicerones (gidsen) voor je klaar. Deze maand op zondag de dertigste (30 augustus 2020). We starten om twee uur bij gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1. De bijdrage per deelnemer is twee euro. Kinderen tot 12 jaar zijn vrij. De route is rollator en rolstoel vriendelijk. De rondleiding duurt twee uur en er is geen pauze. Vanwege de corona worden de groepen niet groter dan 12 deelnemers. Verder houden we heel netjes anderhalve meter afstand van elkaar.

Thierry d’Ensebroeck

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud