De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Het Brabants Zandpad


Een foto van (naast een) zandpad bij de Looserplas in Budel-Dorplein

In deze tijd waarin we gevraagd worden om onze sociale contacten fysiek te beperken heeft Frans Soers uit Budel-Dorplein een mooi en leerzaam filmpje geselecteerd.

Het filmpje gaat over een Brabants zandpad maar kon ook net zo goed opgenomen zijn in Limburg, Groningen of waar dan ook.

In deze korte film van ongeveer een kwartier word je een inkijk gegeven in de fascinerende wereld onder onze voeten als we over een ouderwets zandpad lopen. Zo’n zandpad dat we goed kennen uit onze jeugd, toen we blij waren toen het verhard werd.

In deze tijd waarin onze sociale vrijheden en reislusten worden beperkt maar we wel mogen genieten van de natuur, kan deze film je misschien compenseren.

Nu niet de Big Five van de Serengeti maar de zandbijtjes van het pad. Niet gevaarlijk maar zeker zo mooi. Bekijk ze op je gemak want steken doen ze niet. Ze steken niet omdat het solitaire bijen zijn die geen volk hoeven te verdedigen zoals Honingbijen. Een Honingbij die steekt gaat dood omdat de angel met gifblaas na het steken achterblijft in hetgeen wat gestoken is. Dat is niet erg ( wel voor de betreffende bij) want hier is het individu ondergeschikt aan het belang van het volk.

Geniet van de film en van het bezoek aan een van de vele zandpaadjes in onze omgeving.
(klik op het zandpad om het filmpje te starten)

Een film van De Brabantse Hoeders en Prins Bernard Cultuurfonds en Brabants Landschap.
Aan het filmpje werkten o.a. mee Jac Biemans en de commissaris van de koning, Wim van de Donk.

Tekst: Frans Soers
Foto: Jack Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud