De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Expositie Smeltkroes

De werkgroep Exposities AK de Smeltkroes verzorgt een expositie van 12 maart 2020 tot 22 april 2020 met schilderijen en foto’s van Angelique Houtzager (1952) en beeldhouwwerken van Mabel Mulder (1965). Angelique heeft de kunstacademie afdeling modevormgeving en de lerarenopleiding 1e graad textiele werkvormen gevolgd. Werkte als modeontwerper, colorist, docent textiele werkvormen en freelance designontwerper. Vanaf 2009 gaandeweg begonnen aan een portfolio met schilderijen.

 

Angelique Houtzager

Abstractie in het werk biedt de kijker de mogelijkheid er een eigen betekenis aan te geven.  Vaak zijn de schilderijen laag over laag opgebouwd, zodat de lagen elkaar beïnvloeden en een samenspel aangaan. Mijn omgeving is een inspiratiebron, tekens en sporen die mensen achterlaten of de sporen van natuurlijke omstandigheden, zoals het klimaat, slijtage door gebruik en tijd.

Het beeldteken is een van de manieren van de mens om zijn sporen achter te laten, om zijn aanwezigheid, een bepaalde gebeurtenis, een moment, een plek of emotie te markeren. Oerinstinct? Opvallend is het kuddegedrag om de ander te volgen en zelfs over teksten van anderen heen te schrijven. Namen, tekens of symbolen worden gekerfd in de bast van bomen, op muren, houten deuren enzovoort. Men laat een (hand)tekening achter als ware het een geurspoor. Ook in het dagelijks leven speelt tekst een grote rol. Men krabbelt, maakt notities, tekent en schrijft om zich dingen te herinneren en te communiceren met de ander. Het schrift dat wordt gebruikt heeft een betekenis zolang men begrijpt wat er staat, alleen dan is er communicatie mogelijk. Bij vervaging van de tekst of bij gebruik van een taal die men niet begrijpt wordt de letter een beeldteken maar ondanks dat voel je dat het een beelddrager is met een boodschap. Het schrift roept associaties op en de eigen fantasie komt op gang: “Voor wie was het bedoeld, wat wilde men zich herinneren, welk moment, gebeurtenis of gevoel werd gemarkeerd?” Soms  zijn het, door de tijd aangevreten, stille getuigen van het verleden.  In het thema: “Gemaakt om te herinneren” komt dit sterk tot uitdrukking.  Meer info  via www.angeliquehoutzager@exto.nl

 

Mabel Mulder

Na haar opleiding tot docent beeldende vorming, (tekenen en handvaardigheid) in 1990, met voornamelijk de discipline grafiek, heft ze zich gespecialiseerd in keramiek. Maar wegens tijdgebrek hiermee gestopt in 2002. Toch bleef het kriebelen en is ze in 2011 gestart met werken in steen. Steen is, aldus Mabel, het mooiste materiaal dat er is. Geduldig, rijk en diep van kleur. Die hoeft niet zelf toegevoegd te worden, die maakt ze zichtbaar. Haar beelden ontstaan intuïtief, maar hebben als thema toch vaak verbinding, kracht en beweging, Volledig ruimtelijk, lijken ze licht en in balans. Alles is handwerk, met liefde voor het materiaal. Haar grafische achtergrond speelt bij het beeldhouwen zeker een rol.
Sinds 1990 is Mabel werkzaam in het onderwijs als docent 2D, 3D en Multimediadesign.

In 2015 gestart als bestuurslid bij Kunstroute Best, waar ze ook het ontwerpwerk doet en sinds 2017 aangesloten bij stichting KUBRA (kunstenaars Brabant) in ‘s-Hertogenbosch.

De werkgroep Exposities van de Stichting Activiteiten commissie de Smeltkroes wenst u veel kijkplezier bij het werk van deze kunstenaars.

De officiële openingstijden van “de Smeltkroes” zijn:

  • Op werkdagen van 14.00 tot 22.00 uur
  • Op zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • Op zondag van 12.00 tot 14.00 uur

Wenst u in het weekend te komen kijken adviseren wij vooraf te bellen naar 0495 59 32 19.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud